Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiroilu kertoo myös huonoista tavoista

Mielipide
 
Paula Karhula

Mielipidekirjoituksessaan "Nuoret kertovat kiroilemalla tunteistaan" (HS 2. 9.) Mika Lehtonen ja Joonas Kekkonen Väestöliitosta hyväksyivät lasten ja nuorten kielenkäytön, jossa kiroilulla on merkittävä osa.

On melko yksioikoista sanoa, että kiroilun avulla kerrottaisiin tunteista. Varmasti voi olla näinkin, mutta mielestäni kiroilu kertoo muustakin: huonoista tavoista ja siitä, että me aikuiset hyväksymme kiroilun nykyisin täysin asiaankuuluvana puheen höysteenä.

Nyt jo lehdissäkin näkee kiroilukommentteja, ihan fiksujenkin aikuisten suusta!

Aikaisemmin paljon kiroilevia ihmisiä pidettiin huonokäytöksisinä, ehkä jopa hieman typerinä. Kiroilun käyttö v-sanoineen ja muine ilmaisuineen on lisääntynyt valtavasti.

Voitaisiinko ajatella, että kiroiluun kiinnitettäisiin enemmän huomiota kodeissa ja kouluissa? Kiroilua voidaan kitkeä antamalla nuorille palautetta siitä, että puhua ja kirjoittaa voi myös kohteliaasti ja vähemmän itseään kiroilemalla korostaen.

Yhdysvalloissa asuva tuttavani kertoi, etteivät amerikkalaisnuoret puhu kiroillen. Sama havainto on ranskalaisella ystävälläni ranskalaisnuorten tavoista ilmaista itseään ja tunteitaan.

Hävetäkin pitäisi voida, aivan normaalisti.

Paula Karhula
erityisopettaja
Kauhajoki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat