Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravinteiden kierto lähtee toimivasta maaperästä

Mielipide
 
Liisa Pietola

Kari Herlevi ja Mari Saario kirjoittivat (HS Mielipide 3. 9.) ravinteiden kierrosta ja sen mahdollisuuksista kasvattaa Suomen taloutta. Lisäarvoa syntyisi siirtymällä lannoitteiden myynnistä ravinteita hukkaamattomiin lannoitepalveluihin.

Ravinteita hukkaamattomat lannoitepalvelut? Mielenkiintoinen sananparsi. Itse asiassa se on tavoite, johon viljelijät ovat tähdänneet jo vuosikymmenet samalla kuitenkin ymmärtäen, että säät säätävät lopputuloksen.

Ravinnekierrätyksestä dialogia käyvät näyttävät unohtaneen, että viljelyssä eletään luonnon armoilla. Ravinteita hukkuu aina, se on osa luonnon aineiden kiertoa. Lannoitteita pyritään aina käyttämään siten, että niiden ravinteet päätyisivät kasviin ja korjattaisiin pois sadonkorjuussa. Tästä alkaa ravinteiden kierrätys. Kaikki hukka on eurojen hukkaa.

Todellisuudessa vesi vie ravinteita ennen kuin juuri ehtii kaikkia niitä ottaa. Maaperä pidättää ja vaihtaa ravinteita. Esimerkiksi keväällä annetusta fosforista enintään 20 prosenttia päätyy saman vuoden kasviin. Typpeä puolestaan vapautuu maasta mikrobien toiminnan tahdissa. Luonto on vahvasti mukana kierrätyksessä, ja sen ehdoilla viljelijä tekee työtään.

Mitä voimme tehdä? Voimme hoitaa maan ilmavuutta, jotta juuret ottavat paremmin ravinteet ja kasvit kasvavat. Voimme hoitaa maan kuivatusta, jottei maa tukehdu eikä maata karkaa pois pelloilta vesistöihin. Voimme ravita kasveja lannoitteilla, joista kasvi saa eväänsä oikeaan aikaan. Kaikki lähtee maaperän hoidosta ja viljelyteknologiasta, joka vaatii paljon suunnittelua ja laskentaa. Sitä teemme, mutta lopputuloksen määrää luonto.

Ravinteiden kierrätys on tavoiteltavaa, mutta se ei yksioikoisesti ratkaise vesien tilaa. Ratkaisevaa on, miten ravinteita käytetään ja maata hoidetaan. Juuri ei tunnista, mistä lannoitteesta sen välttämättömät rakennusaineet ovat peräisin. Kunhan se saa ne – riittävästi ja oikeaan aikaan.

Liisa Pietola
maanviljelyskemian ja -fysiikan dosentti, ympäristöjohtaja, MTK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat