Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssitaiteelle pitää vihdoin saada oma talo

Mielipide
 
Jorma Uotinen Pirjo Yli-Maunula Marjo Kuusela

Suomalainen tanssi on yksi kansainvälisesti parhaiten menestyneistä taiteenlajeista, ja sen suosio on noussut myös harrastajien ja katsojien keskuudessa. Tanssilla on katsojia lähes yhtä paljon kuin jalkapallon Veikkausliigalla, ja se on toiseksi suosituin laji taiteen perusopetuksen piirissä. Tanssitunneilla käy lähes miljoona suomalaista.

Samaan aikaan tanssin osuus valtion kaikelle taiteelle myöntämästä tuesta on noin prosentti. Olemme pisteessä, jossa tanssin paikka muiden taiteenlajien rinnalla on kiistaton.

Helsinkiin on suunniteltu Tanssin taloa vuodesta 2010 lähtien. Tarve on selvä: Suomessa ei ole paikkaa, jossa voisi nähdä monenlaisia tanssiesityksiä säännöllisesti, useana iltana viikossa. Meiltä puuttuvat esitystilat, joihin voidaan tuoda nähtäväksi paitsi laajasti suomalaista tanssitaidetta myös kansainvälisiä isoja ryhmiä. Meiltä puuttuu tila, jonka yleisö tunnistaa ja jonne on helppo löytää.

Tanssi on joutunut toimimaan tilapäisissä tiloissa pysyvästi kolmekymmentä viime vuotta.

Parhaimmillaan keskus, jossa tanssi tulee näkyväksi päivittäin, helpottaa yleisön pääsyä sen pariin ja nostaa kotimaisen tanssitaiteen laatua. Vasta kun meillä on mahdollisuus nähdä useita esityksiä lähekkäin ja verrata niitä keskenään, syntyy kulttuurista keskustelua. Luovuus ruokkii luovuutta. Sivistys kasvaa myös katsomalla.

Kun Tanssin talon rahoitus varmistetaan riittävälle tasolle, siitä tulee ympäristössään elävä ja siihen monin tavoin leviävä tanssitaiteen henkinen keskus, joka säteilee hyvinvointia, elämyksiä ja luovuutta koko Suomeen. Samalla sen on mahdollista nostaa Helsinki yhdeksi Euroopan johtavista tanssikaupungeista.

Tanssin talo on saanut investointiin poikkeuksellisen suuren, 15 miljoonan euron yksityisen tuen Jane ja Aatos Erkon säätiöltä. Se kertoo varsin selvin numeroin tanssitaiteen arvostuksen noususta. Samanlaista avustusta tuskin tullaan saamaan vuosiin. Avustuksen ehtona on, että sopimus Tanssin talosta eri toimijoiden kesken syntyy vuoden 2015 aikana.

Päättäjiltä tarvitaan nyt selvää sitoutumista Tanssin talon toimintaan pitkällä aikavälillä ja riittävin resurssein sekä kykyä katsoa tulevaisuuteen ja nähdä se potentiaali, jonka suomalainen tanssitaide tarjoaa niin kulttuurin, sivistyksen, hyvinvoinnin kuin matkailunkin kannalta. Taloudellisesti vaikeina aikoina kulttuurissa on ihmistä vahvistavaa voimaa.

Jorma Uotinen
taiteilijaprofessori
Pirjo Yli-Maunula
taiteilijaprofessori
Marjo Kuusela
taiteen akateemikko, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat