Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusten koko elinkaari pitää huomioida

Mielipide
 
Pekka Vuorinen

Helsingin Sanomat tarjosi pääkirjoituksessaan (24. 8.) Joutsenmerkkiä rakentamisen ekologisen kestävyyden ja terveellisyyden arvioimiseen. Taustalla oli muun muassa asuntojen ja päiväkotien arviointiin pääosin Ruotsissa laaditun kriteeristön lanseeraus Suomeen.

Kirjoitus sisälsi harhaanjohtavia väittämiä. Suomi ei suinkaan tule muun Pohjolan jäljessä ekologisen kestävyyden ja sisäilman terveellisyyden kehittämisessä. Näitä tärkeitä näkökohtia on huomioitu niin viranomaismääräyksissä ja -ohjeissa kuin vapaaehtoisissa ohjelmissa ja luokituksissakin.

"Ekologisen kestävyyden" merkittävimpänä osana Joutsenmerkin kriteerit rakennusten energiatehokkuuden osalta eivät tuo lisäarvoa nykyisiin määräyksiimme verrattuina. Vielä korkeampi taso saavutetaan ympäristöministeriössä valmisteilla olevien lähes nollaenergiarakennusten määräysten myötä.

Joutsenmerkin kriteerit unohtavat rakennusten sisäilmastolle tiukat vaatimukset asettavan Sisäilmaluokitus 2008:n. Sen yhtenä kriteerinä käytetään muissakin maissa tunnustettua rakennusmateriaalien M1-päästöluokitusta, jossa on jo yli 2 500 vähäpäästöistä tuotetta.

Dokumentoitujen työnsuoritusten osalta ympäristöministeriö on pian antamassa omat rakentamisen kosteudenhallintaan liittyvät määräyksensä ja ohjeensa jo käytössä olevia menettelyjä täydentämään.

Kaupallisten merkkien ja arviointijärjestelmien kriteereille tarvitaan uskottavat yhdenmukaistetut arviointi- ja testimenetelmät. Näin tuotteiden ja laajemmin rakennusten kestävyyden vertailu, joka kattaa koko elinkaaren, olisi mahdollista.

Joutsenmerkki viittaa elinkaaren huomioimiseen mutta sortuu osaoptimointiin tuotteiden yksittäisten ominaisuuksien osalta. Huomiotta jää rakennusten pitkä elinkaari sekä tuotteille jo asetetut kestävyyden eri näkökohtiin liittyvät tuotevaatimukset.

Kuten HS:n pääkirjoitus totesi, rakentamisessa tulisi huomioida elinkaari. Tämän toivoisi näkyvän myös eri kriteerien perusteissa.

Pekka Vuorinen
ympäristö- ja energiajohtaja
Rakennusteollisuus RT ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat