Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parempi kaupunkisuunnittelu ehkäisisi turmia

Mielipide
 
Terhi Nieminen Pekka Lundström Susanna Vuorinen

Viimeaikaiset järkyttävät lasten liikennekuolemat saavat miettimään, millainen merkitys kaupunkisuunnittelulla on onnettomuuksien ehkäisyssä.

Elokuussa 9-vuotias tyttö kuoli Helsingin Mechelininkadulla kuorma-auton törmätessä häneen liikennevaloissa. Ilta-Sanomien mukaan katu aukaistiin Länsisataman kaoottiselle liikenteelle, vaikka lähistöllä on koulu.

Vantaan Rekolassa 10-vuotias tyttö kuoli auton yliajamana joulukuussa 2014. Lehtien mukaan alueen asukkaat olivat varoittaneet tien vaarallisuudesta Vantaan kaupunkia useasti. Jalkakäytävätön ja pientareeton tie oli avattu läpikulkuliikenteelle Mikkolaan, ja tietä käyttävät myös koululaiset.

Kasvavaan Vantaan Kivistöön on suunnitteilla yksityinen päiväkoti. Se aiotaan rakentaa vanhalle omakotitaloalueelle, jonka kapeilla teillä ei ole jalkakäytäviä eikä pientareita ja jonka teitä reunustavat syvät ojat. Alueen kautta kulkee monen lapsen koulutie.

Me asukkaat olemme pyytäneet Vantaan kaupunkia selvittämään, miten päiväkodin mukanaan tuoma vilkas autoliikenne vaikuttaa lasten liikenneturvallisuuteen ja onko vanha asemakaava enää ajanmukainen.

Vantaan kaupunki ei ole reagoinut huoleemme lainkaan vaan jyrää hanketta eteenpäin. Ajavatko kaupunkisuunnittelussa muut intressit aina liikenneturvallisuuden ohi? Kuinka monta pientä uhria tarvitaan ennen kuin päättäjät heräävät siihen, ettei liikenneturvallisuutta voi jättää vain liikenteessä kulkijoiden vastuulle, vaan sen pitäisi olla prioriteetti myös kaupunkisuunnittelussa?

Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen koulutiehen. Kivistössä on tilaa sijoittaa päiväkoti muuallekin kuin ahtaalle omakotitaloalueelle, jossa pienet koululaiset joutuisivat kulkemaan yhä kasvavan automäärän seassa. Päiväkoti naapurina on mieluisa, mutta sen pitää sijaita turvallisella paikalla, sillä päiväkodin tärkein kriteeri on mielestämme turvallisuus.

Muuttuvatko asenteet vasta, kun päättäjien omat lapset ovat kyseessä? Me allekirjoittaneet haluaisimme elää yhteiskunnassa, jossa jokainen lapsi on "meidän lapsemme".

Terhi Nieminen
Pekka Lundström
Susanna Vuorinen
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat