Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä muotoilu tuottaa lisäarvoa kuluttajalle

Mielipide
 
Johanna Lahti

Matti Huhta kaipasi kirjoituksessaan (HS Mielipide 2. 9.) läpinäkyvyyttä tuotteiden alkuperän ja valmistusmaan kertomiseen. Hän myös esitti Design from Finland -merkin kertovan siitä, että yritys on siirtänyt suomalaiseksi mielletyn tuotteen valmistuksen ulkomaille.

Tuotteen kotimaisuudesta voi joskus olla hankala varmistua, ja erilaisten sertifikaattien määrä kasvaa vuosi vuodelta. Taustalla on työn muutos, jossa työn ja tuotannon vaiheet ovat jakautuneet moneen eri maahan. Puhutaan arvoketjuista, joissa tuotteen suurin lisäarvo syntyy usein ketjun alku- ja loppupään suunnittelu- ja markkinointityöstä eikä valmistuksesta. Esimerkiksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tekemien tutkimusten mukaan liiketoiminnan arvonmuodostuksessa aineeton lisäarvo on arvoltaan valmistuksen tuomaa lisäarvoa merkittävämpää.

Myös me Suomalaisen Työn Liitossa liputamme läpinäkyvyyden puolesta. Myönnämme yrityksille kahta erilaista merkkiä, jotka molemmat viestivät suomalaisesta työstä. Avainlippu-merkistä kuluttaja tietää, että tuote tai palvelu on valmistettu tai tuotettu Suomessa. Design from Finland -merkki myönnetään tuotteille tai palveluille, jotka on muotoiltu Suomessa ja voidaan osoittaa, että muotoiluun on investoitu ja sen tuloksena synnytetty lisäarvoa kuluttajalle. Design from Finland -merkki ei kerro valmistusmaasta, mutta yrityksen pääkonttorin tulee sijaita Suomessa.

Immateriaalityö luo myös merkittävästi työtä Suomeen. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2012 arviolta 6 490 muotoilualan yritystä, jotka työllistivät kokovuosityöllisyyden käsitteellä 22 100 ihmistä, ja niiden liikevaihto oli 3,37 miljardia euroa.

Design from Finland -merkin saaneille suomalaisille yrityksille muotoilulla on merkittävä rooli yrityksen kilpailuedun ja menestyksen kannalta.

Johanna Lahti
Brand Manager
Suomalaisen Työn Liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat