Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pilkuntarkasta byrokratiasta olisi jo aika päästä eroon

Mielipide
 
Mauri Rautkari
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Jo lähes kolmekymppinen tyttärenpoikamme päätti jokin aika sitten Perniön huoltoasemalla ruokailtuaan ostaa aseman yhteydessä olevasta Alkon myymälästä punaviinipullon ja kaksi olutta mökkireissulleen. Alkon myyjätär kysyi häneltä henkilöpapereita, ja tyttärenpoikamme yllättyi täydelleen: tätä hänelle ei ollut sattunut enää vuosikausiin!

Tyttärenpojalla oli autossaan onneksi passi, koska hän oli sitä juuri uusimassa, ja hän palasi näyttämään sitä. Nähtyään passin myyjätär totesi, että passi oli vanhentunut eikä se näin ollen kelvannut henkilötodistuksena, vaikka siinä oli valokuva ja henkilötiedot, jotka osoittivat hänet aikuiseksi.

Ilta-Sanomat on kirjoittanut tapauksista, joissa vääränmallisen pysäköintikiekon käytöstä on saanut rikesakon.

Pitkään Sveitsissä asuneena minulla on melkoinen kasa eri autofirmojen, autovuokraamojen ja yritysten liikelahjoina antamia sikäläisiä pysäköintikiekkoja, joita olemme käyttäneet Suomessakin – ja onneksi tähän saakka ilman rikesakkoja. Näyttäväthän kiekot juuri sen oleellisen asian: saapumisajan. Miksi Suomessa kaikki tehdään niin vaikeaksi?

Me hieman jo iäkkäämmät muistamme, että aikoinaan Helsingin kauppatorilla ei saanut myydä fileerattua lohta, ainoastaan ja vain keskeltä paikan päällä katkaistua. Saksasta tuomastani Mercedes Benzistä piti taas poistaa takaistuimen turvavyöt, koska lakimme ei niitä tuolloin tuntenut eikä katsastus voinut niitä hyväksyä. Ne piti katkaista pois, samoin ylimääräiset sivuvilkut tuli poistaa.

Onneksi Suomessa on jo hieman järkiinnytty, mutta kauan se on kestänyt. Tässä täysin turhan byrokratian ja lain pilkkujen tarkan tulkinnan kohdalla hallitus voisi myös yrittää joustoa ja järjen käyttöä.

Kaiken ei aina tarvitse perustua lakiin. Asetukset ja pelkät määräyksetkin saattavat usein riittää.

Mauri Rautkari
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat