Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

CGI:n ratkaisu oli hyvin tasavahva Epicin kanssa

Mielipide
 
Matti Häkkinen

Una-hanketta käsitelleestä jutusta (HS Kotimaa 4. 9.) välittyi käsitys, että Apotti-hanketoimiston suosittelema Epic olisi osoittautunut joka osa-alueella CGI:n tarjoamaa ratkaisua paremmaksi. Tämä ei pidä paikkaansa. Tarjousten piste-eroksi jäi vain 2,5 pistettä (asteikolla 0–100) huolimatta siitä, että hankkeessa on tehty toistuvia myönnytyksiä Epicin eduksi. Tästä pienestä piste-erosta hanketoimisto suosittelee maksamaan 65 miljoonaa euroa ylimääräistä.

Hankintaesityksen aineistosta käy ilmi, että CGI:n ratkaisu oli hyvin tasavahva Epicin kanssa. Selvästi paremmat pisteet CGI sai muun muassa osa-alueilla, jotka liittyivät kansalaisille tarkoitettuun asiointiportaaliin, ja yleisesti siitä, miten tarjottu järjestelmä kokonaisuudessaan vastaa sille asetettuihin vaatimuksiin. CGI:n ratkaisu sisälsi noin 20 prosenttia enemmän toiminnallisuuksia.

Monilla osa-alueilla vertailua ei tehty tasapuolisesti. Esimerkiksi sosiaalitoimeen tarkoitetulla alueella CGI sai ensimmäisessä arvioinnissa selkeästi Epiciä paremmat pisteet. Tämän jälkeen hanketoimisto poikkesi alkuperäisestä suunnitelmastaan.

Sen sijaan että hankinnassa olisi pidetty tiukasti kiinni tavoitteesta hankkia toimivaksi todettu valmisratkaisu, Epicille annettiin lupa tarjota tuotekehitysprojektia. Lisäksi tiukkoja vaatimuksia, joita Epic ei pystynyt täyttämään, liudennettiin radikaalisti.

Hanketoimisto päätti myös luopua Epicille epäedullisten asiakasreferenssikäyntien sekä lähdekoodiarviointien suorittamisesta.

Toiselle arviointikierrokselle valikoiduilla alueilla CGI:lle subjektiivisin perustein annetut pisteet pudotettiin yllättäen merkittävää pienemmiksi. Arviointien välissä järjestelmään ei ollut tullut muutoksia.

Tapahtumarikkaan Apotti-hankkeen kohtalo on nyt Husin, Helsingin, Vantaan, Kauniaisten ja Kirkkonummen päättäjien käsissä. Paitsi CGI:n edustajana myös Apottia rahoittavana veronmaksajana ihmettelen, että näin suuressa julkisessa hankinnassa 65 miljoonan euron säästöllä sekä sadoilla suomalaisilla työpaikoilla ja niiden tuottamilla verokertymillä ei olisi merkitystä.

Matti Häkkinen
johtaja, CGI Suomi Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat