Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karenssi ja koeaika vaikeuttavat työllistymistä

Mielipide
 
Pauli Hyvölä

Hallitus on pidentämässä työsuhteen koeajan jopa 12 kuukauteen. Koeaika on nyt enintään neljä ja joissakin tapauksissa kuusi kuukautta. Työnantaja sekä työntekijä voivat periaatteessa aina purkaa työsuhteen koeajalla ilman irtisanomisaikaa, kunhan perusteet ovat pätevät.

Työnantajat käyttävät koeaikaa työntekijästä aiheutuvien riskien minimoimiseksi. Työntekijällä ei sen sijaan ole läheskään samanlaista mahdollisuutta hankkiutua eroon huonosta työnantajasta. Tämä koskee sekä koeaikaa että vakituista työsuhdetta.

Jos koeajalla tai vakituisessa työsuhteessa oleva työntekijä irtisanoutuu ja joutuu työttömäksi, hän joutuu lähes aina 15–90 päivän mittaiseen karenssiin ilman työttömyyskorvausta. 90 päivän karenssi on yleisin. Ensimmäisen päivärahan saa omavastuuajan, maksettavien työttömyyspäivien kerryttämisen ja käsittelyaikojen jälkeen vasta noin kahden kuukauden kuluttua karenssin päättymisestä. Aika ilman tuloja kestää siis viisi kuukautta.

Vakituisessa työsuhteessa oleva uskaltautuukin irtisanoutua lähinnä vain, jos hänellä jo on uusi työpaikka. Koeajalla oleva työntekijä ei voi edes vaihtaa työpaikkaa kesken koeajan, sillä Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksen mukaan uusi työpaikka ei ole pätevä purkamisperuste.

Koeajalla oleva työntekijä voi nähtävästi vain purkaa työsuhteensa, ilmoittautua työttömäksi – ja joutua karenssiin. Se lankeaa aina, ellei työntekijä voi vedota asialliseen syyhyn. Sellaisia ovat esimerkiksi palkanmaksun laiminlyönti tai heikko työturvallisuus. Nämä perusteet tulee tuntea jo edeltä. Niistä vaaditaan tietenkin pätevä, oikeussaleihin saakka kestävä näyttö, elleivät työvoimaviranomaiset tulekin kertomaan, että päätöksiä saadaan aikaan myös hataralta pohjalta.

Työntekijä onkin sidottu liiaksi työnantajaansa lainlaatijan luomin, kohtuuttomiksi sekä mielivaltaisiksi koetuin taloudellisin pakottein.

Karenssi myös sitoo työttömiä kortistoihin, sillä riski toimeentulon menetyksestä estää työtöntä hakeutumasta omatoimisesti vaikkapa provisiopalkkaiseen työhön, jossa tulevan palkan suuruus on arvoitus. Sama koskee uudelle alalle siirtymistä tai kuormittavia töitä, joista selviytyminen on epävarmaa. Niinpä työpaikka ja riski vaikka vain pienen päivärahan menettämisestä jätetään ottamatta.

Koeaikaa pitäisi siis lyhentää eikä suinkaan pidentää, eikä karenssia tai korvauksetonta omavastuuta tulisi soveltaa koeaikana lainkaan. Sitä, että työtön hakeutuu mihin tahansa työhön ja yrittää päästä työelämään, ei pitäisi tehdä riskialttiiksi ja epäonnistumista rangaistavaksi.

Karenssista pitäisi luopua myös muiden irtisanoutuvien kohdalla.

Pauli Hyvölä
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat