Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluammeko olla kansakunta, joka auttaa?

Mielipide
 
Johanna Kettunen

Nyt riittää. Olen seurannut eri medioiden kautta kotimaani menoa viime helmikuusta lähtien maapallon toisella puolella Australiassa. Tätä ennen asuin Lontoossa, jonne muutin 19-vuotiaana.

Olen aina ollut onnellinen suomalaisuudestani, mutta erityinen ylpeys ja tietynlainen isänmaallisuus syntyivät minussa vasta ulkomaille muutettuani.

Vieraille kerron Suomen hyvästä koulutuksesta, lumesta ja luonnosta sekä suomalaisesta ahkeruudesta ja rehtiydestä. Minulle suomalaisuus merkitsee hyvin pitkälle metsän mustikoita, kesäsaunan pyhyyttä ja uskoa siihen, että heikompia pitää auttaa, vaikka siinä sivussa joku vähän vahvempi käyttäisi avuliaisuutta hyväkseen.

Suomalaisuus tiivistyy myös siihen salaisuuteen, jonka isomummoni kertoi minulle: miltä tuntui piilotella naapurin lattian alla sisarusten vieressä, kun valkoinen etsi asein punaista.

Näistä asioista mikään ei ole sidottu ihonväriin. Suomalaisuus ei ole niin heikko osa minuuttani, että määrittelisin sen koskaan hiuksien tai silmänvärin mukaan.

Siispä nyt kun osa meistä ei halua ottaa maahamme pakolaisia, emme puhu rasismista. Puhumme ahneudesta ja pelkuruudesta.

Puhumme siitä, mistä sinä, suomalainen, haluat pitää kiinni: suomalaisesta uskosta yhteiseen, kaikille taattavaan hyvinvointiin ja varallisuudesta, jota meillä tuskin olisi ilman naapurien apua.

Nyt riittää ongelman vähättely, puolustelu ja lakanan taakse piilottelu. Kysy itseltäsi, mitä suomalaisuus sinulle todella merkitsee ja mitä haluat sen tarkoittavan. Kysy itseltäsi, haluatko olla osa kansakuntaa, joka pelosta huolimatta toimii oikein, hylkää ahneuden ja auttaa pelastamaan ihmishenkiä.

Johanna Kettunen
Melbourne, Australia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat