Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kelluva valuutta on aina oikean hintainen

Mielipide
 
Esko Karinen

Devalvaatiota koskevissa kirjoituksissa (HS Mielipide 4. 9.) muistellaan Suomen siirtyneen suoraan toistuvien devalvaatioiden ajasta euroaikaan. Tosiasiassa välissä ehti olla kelluvan markan aika, joka merkitsi Suomessa voimakkaan kasvun aikaa.

Nykypäivänä devalvaatioita voi tehdä enää lähinnä Kiinassa ja sen tapaisissa valtiojohtoisissa maissa. Jos Suomessa olisi käytössä oma valuutta, se olisi kelluva, kuten Ruotsissa, Tanskassa ja Britanniassa.

Kelluvassa valuutassa on se mukava piirre, että sen arvo toisiin valuuttoihin nähden muuttuu kysynnän mukaan, joten se on aina oikean hintainen eikä sitä vastaan voi keinotella.

Keskuspankki voi aiheuttaa devalvaatiota painamalla lisää rahaa, jolla Suomen tapauksessa olisi välitön myönteinen vaikutus valtiontalouteen. Toinen vaikutuskeino on korkojen sääntely, mutta tämä keino on länsimaissa jokseenkin loppuun käytetty.

Ennen vanhaan devalvaatiolla korjattiin talouselämän kilpailukykyä. Se oli sinällään ihan vastuullista toimintaa, jolla estettiin talouselämän näivettyminen.

Koroissa on ollut usein melkoinen etuotto devalvaation varalta, onpa koettu jopa 18 prosentin vuotuisia pankkilainojen korkoja. Samoin laina-ajat olivat lyhyitä, ja jo lainan saaminen oli suosionosoitus pankilta, joka edellytti pitkäaikaista säästämistä.

Harva kai kaipaa devalvaatioaikaa takaisin. Sen sijaan yhä useampi pitäisi omaa kelluvaa valuuttaa edullisempana kuin euroa, jonka arvo määräytyy aivan muista tekijöistä kuin Suomen talouden tilasta.

Esko Karinen
ekonomi, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat