Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjausvalta on kirkolliskokouksella ja piispoilla

Mielipide
 
Jukka Keskitalo Pirjo Pihlaja

Hiippakuntadekaani Reijo Liimatainen avasi Vieraskynässään (HS 5. 9.) mielenkiintoisella tavalla keskustelua evankelis-luterilaiselle kirkolle ajankohtaisesta aiheesta: avioliittoon vihkimisen käytännöistä. Liimataisen argumentointi sisälsi kuitenkin oikeudellisesti virheellisen tulkinnan.

Toisin kuin Liimatainen väittää, kirkkolaki ei tunne tuomiokapitulin ohjaustoimivaltaa kirkollisten toimitusten suhteen. Itse asiassa kirkon ylin päättävä toimielin eli kirkolliskokous on pidättänyt tämän ohjaustoimivallan pääosin itsellään.

Kirkkojärjestyksen mukaan kirkolliset toimitukset kuten avioliittoon vihkiminen on toimitettava kirkkokäsikirjan mukaan. Kirkkokäsikirjan puolestaan hyväksyy kirkolliskokous samalla määräenemmistöllä kuin tärkeimmät kirkolliset säädökset eli kirkkolain ja kirkkojärjestyksen.

Kirkkokäsikirja on siten papistoa velvoittava määräyksenluontoinen ohje kirkollisista toimituksista.

Kirkkolain mukaan piispainkokous voi antaa tarkempia määräyksiä kirkollisia toimituksia koskevien säännösten soveltamisesta. Vastaavaa ohjaustoimivaltaa kirkollisten toimitusten suhteen ei tuomiokapitulilla kirkon säädösten mukaan ole.

Kirkkokäsikirjasta ilmenevien kirkollisen vihkimisen käytäntöjen muuttaminen edellyttää edellä esille tulleista syistä kirkolliskokouksen päätöstä. Kun kyse on kirkon opin kannalta periaatteellisesti tärkeästä asiasta, antaisi piispainkokous asiasta lausunnon.

Jukka Keskitalo
kansliapäällikkö
Pirjo Pihlaja
kirkkoneuvos, Kirkkohallitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat