Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen laatu on löydettävä uudestaan

Mielipide
 
Reijo Markku Rami Nousiainen

Suomessa on herännyt keskustelu kilpailukyvyn kohentamisesta. Siinä on korostunut hintakilpailukykymme. Liian helposti unohdamme toimivan markkinoinnin ja laaja-alaisen osaamisen hyödyntämisen, jotka ruokkivat kilpailukykyä.

Muotoilu on kansainvälisessä liiketoiminnassa yhä tärkeämmässä asemassa. Se antaa mahdollisuuden vaikuttaa nopeasti suomalaisten tuotteiden ja palvelujen kilpailukykyyn. Onnistunut muotoilu tuo lisää arvoa toiminnallisuuteen, uskottavuuteen ja käytettävyyteen sekä brändiin.

Muotoilu, ikävä kyllä, ymmärretään pk-yrityksissä edelleen liian usein kustannuksena eikä kehityspanostuksena. Muotoilu on luonteva osa liiketoimintaa, mutta sitä ei pidä jättää vain sen koulutuksen saaneiden pelikentäksi. Muutos ei onnistu yksistään muotoiluosaamisella vaan Suomeen tarvitaan ammattirajoja ylittävää yhteistyökulttuuria kilpailukyvyn parantamiseksi.

Teknologia kehittyy kiihtyvällä vauhdilla. On syytä helpottaa ja edistää erilaisia teknisiä ja materiaalikokeiluja kaikin keinoin. Ideoiden tuottamiseen voidaan kehittää työkaluja, portaaleja, joilla saadaan esiin jokamiehen oivalluksia. Joukkoistaminen on helppoa nykymaailmassa. 3D-mallinnus ja -valmistus, uudet materiaalit ja 3D-animaatiot tulevat vauhdilla. Fiksulla tavalla hyödyntäen myös asiakkaiden tarpeet saadaan valjastettua kehitystoimintaan.

Jotta muutoksia saadaan nopeasti aikaan, on löydettävä tehokkaita tapoja osaamisen ja taloudellisten resurssien saamiseksi pk-yritysten käyttöön.

Mielestämme on vakavasti harkittava, että julkisen riskirahoituksen yhtenä kriteerinä edellytetään myös muotoiluosaamisen liittämistä osaksi rahoitettavaa hanketta. Kaikki kivet on käännettävä suomalaisen laaja-alaisen kilpailukyvyn ja asiakkaan kokeman laadun palauttamiseksi.

Reijo Markku
muotoilustrategi
Design Reform Oy
Rami Nousiainen
kauppatieteiden maisteri
Design Reform Oy:n hallituksen jäsen ja neuvonantaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat