Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Investoinneilla on myönteisiä kehitysvaikutuksia

Mielipide
 
Kimmo Sinivuori

Elinkeinoelämän keskusliiton Satu Vasamo-Koskinen nosti esille erittäin tärkeän kysymyksen korostaessaan (HS Mielipide 26. 8.) investointien merkitystä taloudelliselle kehitykselle, työpaikkojen luomiselle ja sitä kautta köyhyyden vähentämiselle. Kirjoituksessa mainittu Finnfund on erinomainen esimerkki siitä, miten hyviä tuloksia investoinneilla voidaan saada aikaan.

Vaikka valtiot eivät voi päättää yksityisistä sijoituksista, ne voivat kehittää omaa sijoitus- ja liiketoimintaympäristöään siten, että se mahdollisimman hyvin tukee kestävää ja vastuullista sijoitus- ja yritystoimintaa. Selvää on, että vanhentunut tai sopimaton lainsäädäntö haittaa yritystoiminnan kehittymistä ja asettaa esteitä kestävälle taloudelliselle kehitykselle. Tästä ongelmasta kärsivät useat kehitysmaat.

Ulkoasiainministeriö on määrätietoisesti kehittänyt välineitä, joiden avulla kehitysmaat voivat parantaa omaa liiketoimintaympäristöään. Ministeriö on lisäksi suoraan avustanut investointiympäristön kehittämistä muun muassa Sambiassa, Mosambikissa, Tansaniassa, Botswanassa ja Mauritiuksella. Työtä on tehty yhdessä taloudellisen kehityksen ja yhteistyön järjestön OECD:n kanssa hyödyntäen sen investointiympäristön kehittämisen avuksi laadittua Policy Framework for Investment -työkalua (PFI).

Työn tulokset ovat olleet erittäin rohkaisevia. Suomen avainrooli PFI:n kehittämisessä sai kiitosta OECD:n ministerikokouksessa, jossa järjestön pääsihteeri Angel Gurría totesi investointien muodostavan talouskasvun dna:n. Samanaikaisesti hyvät kokemukset viidessä maassa saivat eteläisen Afrikan kehitysyhteisön pyytämään Suomen ja OECD:n apua alueen investointiaktiviteetin lisäämiseksi.

Tulevaisuudessa on ensiarvoisen tärkeää, että Suomi edelleen tukee kehitysmaiden kestävää talouskasvua edistäviä uudistuksia investointi- ja liiketoimintaympäristön luomiseksi. Talouskasvu kun ei pelkästään vähennä riippuvuutta kehitysavusta vaan lisää samalla suomalaisen työn ja tuotteiden kysyntää.

Kimmo Sinivuori
kaupallinen neuvos
ulkoasiainministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat