Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastopakolaisuuden kasvuun on varauduttava

Mielipide
 
Sara Salomaa

Ilmaston lämpeneminen muuttaa maailmaa. Toistaiseksi arktisen jään sulaminen ja trooppiset myrskyt ovat meille eurooppalaisille kaukaisia ilmiöitä. Ympäristöntutkijat ovat kuitenkin jo vuosia varoittaneet ilmastopakolaisuuden kasvusta.

Ilmastopakolaiseksi katsotaan ihminen, joka pakenee ilmaston muuttumisesta aiheutuvaa ympäristökatastrofia. Sitran arvion mukaan kotinsa jättäneitä on vuoteen 2050 mennessä jopa 150 miljoonaa. Kovimmin ilmastonmuutos vaikuttaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa kärsitään aliravitsemuksesta, matalasta kehityksen tasosta ja alkeellisen hallinnon ongelmista.

Nyt etsitään vastauksia sotien ja konfliktien aiheuttamaan pakolaisuuteen. Asiantuntijat olivat siitä varoitelleet, mutta päättäjät sulkivat korvansa. Euroopan unionin kirjat ovat sekaisin.

Kritiikin kohteena oleva Unkari on niitä harvoja EU-maita, jotka noudattavat Dublinin sopimusta. Samalla tuon sopimuksen noudattaminen tekee pakolaiskriisin hoitamisesta mahdotonta. Kärjistynyt kriisi osoittaa, ettei EU:lla ole varajärjestelmää inhimillisyyden harjoittamiselle. Hädänalaisten auttamiseen ei ole varauduttu kunnolla.

Tästä on otettava opiksi. On ryhdyttävä luomaan suunnitelmaa ilmastopakolaisuuden varalle. Euroopan unionin on otettava rooli sekä keskustelun herättämisessä sekä konkreettisen vision muodostamisessa. Yhteiseen ohjelmaan tarvitaan mukaan sekä maailman teollisuusmaat että kehittyvät valtiot. Työ on aloitettava heti. Seuraava pakolaistulva on hoidettava ihmisarvoa kunnioittaen.

Sara Salomaa
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat