Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaislapsia voisi ottaa suomalaisiin perheisiin

Mielipide
 
Matti Höök

Näyttää siltä, että joudumme sijoittamaan pakolaisia maahamme. On puhuttu jopa 30 000 ihmisestä. Se on aika paljon, ja myös kustannukset voivat olla melkoisia. Vie kauan ennen kuin nämä ihmiset työllistyvät – jos he työllistyvät koskaan.

Lasten sijoittaminen perheisiin voisi olla helpompaa. Ruotsiin on tullut tuhansia lapsia ilman vanhempiaan etsimään turvapaikkaa.

Viime sotien aikana meiltä lähti 70 000 lasta sotaa pakoon Ruotsiin. Myös Tanskaan ja Norjaan heitä lähti tuhansia.

Minä asuin sodan aikana kaksi ja puoli vuotta Ruotsissa. Kokemus ei ollut huono. Asuin pariskunnan, poliisin ja sairaanhoitajan luona, ja he olivat lapsettomia. Vasta minun kotiinpaluuni jälkeen heille tuli tärppi ja he saivat oman lapsen, johon olen ollut yhteydessä edelleen, samoin kuin myös perheen kotiapulaiseen, joka luultavasti hankittiin minun perheeseen tuloni johdosta.

Kokemukseni Ruotsissa olosta ovat myönteisiä. Kielivaikeuksia oli tietenkin mennen tullen, mutta lapset oppivat kielikylvyssä nopeasti. Koulunkäyntini alkoi Ruotsissa, ja se jatkui Suomessakin aluksi ruotsin kielellä. Tämän vuoksi hallitsen ruotsin kielen edelleen varsin mukavasti. Useimmat Ruotsissa sotalapsena olleista ovat olleet tyytyväisiä kokemuksiinsa.

Muutaman kymmenentuhannen pakolaisen sijoittamisen Suomeen ei pitäisi olla ylivoimaista. Lapin sodan takia noin 100 000 suomalaista pakeni ja sijoittui Ruotsiin joksikin ajaksi. Karjalan siirtolaiset ovat oma lukunsa. Noin 400 000 karjalaista sijoittui kanta-Suomeen.

Maamme velvollisuus länsimaisena demokratiana on osallistua kohtuullisella panoksella vallitsevaan ongelmaan. Pidemmällä aikavälillä pakolaisongelma tulisi hoitaa niissä maissa, joista pakolaiset ovat lähteneet. Myös YK:n tulisi puuttua ongelmaan.

Mielenkiintoista on ollut havaita, ettei Venäjälle ole paennut ihmisiä lainkaan. Venäjä ei ole houkutteleva kohde pakolaisille, ja toisaalta maalla ei ole ollut mitään mielenkiintoa tämän ongelman ratkaisemiseksi.

Matti Höök
valtiotieteiden maisteri
Kerava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat