Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnfundin lisärahoitukselle ei ole perusteita

Mielipide
 
Timo Lappalainen Sonja Vartiala

Taloussivuilla (HS 7. 9.) kerrottiin vakavista puutteista kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin toiminnassa ja ihmisoikeusriskien arvioinnissa. Suomalaisilla kehitysyhteistyövaroilla on rahoitettu sosiaalisilta ja ekologisilta vaikutuksiltaan katastrofaalista patohanketta Laosissa. Jo aiemmin kesällä on saatu lukea huolestuttavia uutisia siitä, miten Finnfundin rahastosijoitukset ohjataan kehitysmaihin veroparatiisien kautta.

Jotta kehitysyhteistyössä saadaan tuloksia ja toimilla on todellista vaikutusta, kaikkia kehitystoimijoita pitää koskea samat kehitysyhteistyön laadun ja avoimuuden vaatimukset. Olemme huolissamme siitä, että Finnfundin kohdalla näin ei ole.

Vaikka rahasto vaikuttaa tekevän hyvää työtä esimerkiksi Afrikassa puhtaan energian hankkeissa, suuresta osasta Finnfundin hankkeista ei edes ole riittävästi tietoa, jotta niiden kehitys- tai ihmisoikeusvaikutuksia voitaisiin arvioida.

Kehitysyhteistyöstä leikataan hallituksen budjettiesityksessä enemmän kuin mistään muusta valtiontalouden sektorista. Leikkaukset eivät kuitenkaan koske kaikkia: samaan aikaan kun kansalaisjärjestöiltä otetaan pois 49 miljoonaa euroa, kehitysyhteistyövaroilla toimivalle valtionyhtiö Finnfundille suunnitellaan annettavaksi 100 miljoonan euron pääomakorotus.

Yhtiö on pyytänyt ministeriöiltä 40 miljoonaa euroa, eli sille osoitetaan 60 miljoonaa enemmän kuin se on hakenut, ja sen pääomakorotus on kymmenkertainen aiempiin vuosiin verrattuna. Ennennäkemättömät varainsiirrot järjestöiltä Finnfundille on tehty ilman evaluointeja.

Kehitysjärjestöiltä tehtävän 43 prosentin leikkauksen takia toimivia ja jo suunniteltuja hankkeita joudutaan lopettamaan ilman siirtymäkautta. Monista järjestöjen kohdemaista luovutaan kokonaan, ja ulkoministeriö joutuu rikkomaan jo tehtyjä rahoitussopimuksia. Sadattuhannet ihmiset kohdemaissa jäävät ilman apua. Ennennäkemättömän pakolaiskriisin kynnyksellä Suomi leikkaa myös humanitaarisesta avusta 33 prosenttia.

Hallituksen tulee arvioida uudelleen kehitysyhteistyövarojen käyttöä, ja Finnfundille suunniteltu suhteeton pääomakorotus tulee kohtuullistaa. Finnfundin pitää yhteisiä verovaroja käyttäessään julkistaa investointikohteensa ja raportoida kattavasti ihmisoikeusriskien arvioinnista ja hankkeiden kehitysvaikutuksista.

Timo Lappalainen
toiminnanjohtaja, kehitysyhteistyön katto- ja asiantuntijajärjestö Kepa
Sonja Vartiala
toiminnanjohtaja, Finnwatch

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat