Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheen tukeminen on paras tapa ehkäistä kaltoinkohtelua

Mielipide
 
Sauli Hyvärinen Taina Laajasalo Julia Korkman

Väsynyt yksinhuoltaja hakee apua. Hän kertoo tukistaneensa lastaan. Lapsi sanoo koulukuraattorille tapelleensa rajusti vanhemman sisaruksensa kanssa. Vastikään Suomeen sotaa paenneen perheen lapset kertovat tukitapaamisessa vanhempien ottavan heitä toisinaan korvasta kiinni.

Tämänkaltaisista tilanteista lasten ja perheiden arjessa työskentelevät tekevät ilmoituksia suoraan poliisille uuden lainsäädännön tultua voimaan.

Ilmoitusvelvollisuuden muutos on ruuhkauttanut pääkaupunkiseudun kuntien poliisitutkinnan (HS Kotimaa 3. 9.). Tämän seurauksena apua tarvitsevat lapset ja perheet joutuvat usein odottamaan kuukausia poliisin tutkinnan valmistumista. Tämä siis myös silloin, kun epäily on tullut ilmi vanhemman hakiessa apua.

Lasten kanssa työskentelevien oli aiemmin ilmoitettava lastensuojeluviranomaisille epäillyistä kaltoinkohteluista. Lastensuojelun tehtäväksi jäi arvioida, edellyttääkö tilanne rikosilmoitusta ja onko rikostutkinnan aloittaminen lapsen edun mukaista.

Tutkitusti tehokkain tapa ennaltaehkäistä lasten kaltoinkohtelua on vaikuttaa yhteiskunnallisiin riskitekijöihin kuten köyhyyteen ja syrjäytymiseen. Lisäksi riskiperheissä voidaan perhe- ja yksilötasolla ennaltaehkäistä kaltoinkohtelua esimerkiksi kotikäyntien avulla tarjotulla vanhemmuuden ja varhaisen vuorovaikutuksen tuella. Sen sijaan näyttöä ei ole siitä, että perheiden ohjaaminen rikosprosessiin olisi tehokas keino vaikuttaa lasten kaltoinkohteluun ennalta ehkäisevästi.

Suomessa tehtyjen tutkimusten mukaan lapsiin kohdistuva väkivalta on dramaattisesti vähentynyt viime vuosikymmenten aikana. Myönteistä kehityskulkua on kaikin keinoin tuettava.

Koska rikostutkinta kuitenkin pahimmillaan viivästyttää lapsen sekä perheen avunsaantia, ja yhden tutkinnan kokonaiskustannukset voivat olla kymmeniätuhansia euroja, on pohdittava, käytetäänkö niukkoja resursseja oikein.

Vakavat kaltoinkohtelutapaukset ovat harvinaisia. Nykyisillä resursseilla poliisin on äärimmäisen vaikea seuloa nämä tapaukset valtavasta ilmoitettujen epäilyiden heinäsuovasta.

Lainmuutos on seurausta koko Suomea järkyttäneestä kahdeksanvuotiaan tytön kuolemaan johtaneesta tapauksesta. Muutos osoittaa, että yhteiskunta haluaa kitkeä lapsiin kohdistuvan väkivallan. Lainmuutos näyttää kuitenkin paremmalta paperilla kuin todellisuudessa, ja tavoitteen saavuttamiseksi tämä keino on riittämätön.

Uusien tapausten sysääminen poliisin vastuulle resursseja lisäämättä saattaa pikemmin heikentää kuin parantaa haavoittuvien lasten ja perheiden tilannetta. Koska tämä tuskin on ollut lainsäätäjän aikomus, tilanne vaatii tarkennuksia lain tulkintaan ja toimintatapoihin.

Mikäli epäiltyjä kaltoinkohtelutapauksia tulee yhä enemmän poliisin tutkittavaksi, poliisin henkilöstömäärää ja koulutusta on ehdottomasti lisättävä. Tapausten tutkinta pitää pystyä suorittamaan kohtuullisessa ajassa ja siihen pitää olla asiaan perehtyneet ja kouluttautuneet poliisit.

Sauli Hyvärinen
sosiaalityöntekijä
Taina Laajasalo
Julia Korkman
psykologeja, Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian yksikkö, Hus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat