Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkojen yhdistely tuo suuret säästöt

Mielipide
 
Reija Jääskeläinen Anne Hauta

Erkki Rissanen epäili asiakkaiden taksimatkojen yhdistelystä saatavia hyötyjä lyhyillä sairaalamatkoilla (HS Mielipide 4. 9.).

Kelan korvaamien taksimatkojen tilaukset on keskitetty sairaanhoitopiireittäin Kelan kanssa sopimuksen tehneeseen tilausvälityskeskukseen, josta asiakas tilaa tarvittavan matkan terveydenhuoltoon.

Tässä suorakorvausmenettelyssä asiakas maksaa taksimatkasta vain omavastuuosuuden. Nyt se on 16 euroa yhdensuuntaiselta matkalta. Kela korvaa tämän ylittävät matkakustannukset.

Suorakorvauksen lisäksi keskitetyssä tilausmenettelyssä voidaan yhdistellä asiakkaiden matkoja. Samaan suuntaan ja samaan aikaan matkustavien asiakkaiden matkoja pyritään yhdistelemään aina kun se on mahdollista. Matkoja yhdistellään yleensä pitkillä matkoilla, mutta menettelyä sovelletaan myös lyhyillä matkoilla. Yhdistelyn hyötyjä arvioidaan kustannusten lisäksi säästyneinä kilometreinä.

Kela korvasi vuonna 2014 noin 3,2 miljoonaa taksimatkaa, ja korvauksia maksettiin näistä matkoista noin 174 miljoonaa euroa. Matkojen yhdistely säästi kustannuksia 11 miljoonaa euroa. Tammi–kesäkuussa 2015 taksimatkojen yhdistelystä saatu säästö oli jo 7,6 miljoonaa euroa. Hallitusohjelmassa Kelalle asetettu säästötavoite matkakorvauksista on peräti 25 miljoonaa euroa vuodelle 2015. Säästötoimille ei ole näkyvissä loppua.

Joissakin tilanteissa lyhyen matkan yhdistely tuntuu asiakkaasta turhauttavalta eikä aina niin järkevältäkään. Ottaen kuitenkin huomioon yhteiskunnan korvaamien matkakustannusten kokonaisuuden, taksimatkojen yhdistelyllä voidaan tehokkaasti hillitä yhteiskunnan korvaamia kustannuksia. Näin voidaan mahdollistaa lähes yksilöllinen kuljetus niitä tarvitseville tulevaisuudessakin.

Reija Jääskeläinen
etuuspäällikkö
Anne Hauta
suunnittelija
Kelan terveysosasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat