Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravinnekierto edellyttää kannustimia

Mielipide
 
Kai Mykkänen

Anni Huhtala kommentoi Sitran tuoretta selvitystä ravinteiden kierron mahdollisuuksista (HS Mielipide 4. 9.). Huhtala vaati perusteellisempia laskelmia kiertotalouden kokonaistaloudellisista hyödyistä ja loogisempaa arviota siitä, miksi ravinteet eivät jo kierrä, vaikka hyötyjä väitetään olevan.

Julkaistut selvitykset osoittavat, että erityisesti eläintilojen lannan tehokkaampi ja monipuolisempi hyötykäyttö olisi kokonaistaloudellisesti järkevää. Esimerkiksi Suomen peltojen tarvitsema fosfori voitaisiin tuontilannoitteiden sijaan saada kokonaan kotimaisesta lannasta. Maatalouskoneet käyttävät tuontiöljyä, jota voitaisiin korvata merkittävästi lannan prosessoinnissa syntyvällä biokaasulla.

Suurin hyöty tulisi kuitenkin siitä, että lannan prosessointi ja ravinteiden levityksen optimointi vähentäisivät ravinnepäästöjä vesistöihimme. Sitran selvityksessä suomalaisten kokema hyöty Itämeren paranemisesta on arvioitu noin 200 miljoonan euron arvoiseksi. Siitä syntyy 40 prosenttia Sitran esittämästä ravinnetalouden parantamisen noin 500 miljoonan euron kokonaispotentiaalista.

Hallitus panostaa kärkihankkeissaan noin 40 miljoonaa euroa suoraan ravinteiden kiertoa edistäviin kokeiluhankkeisiin. Tästä voi syntyä läpimurtoja ja ratkaisuja, jotka lähtevät leviämään. Lannan tehokkaasta prosessoinnista ja kierrätyslannoitteiden käytöstä ei kuitenkaan tule valtavirtaa niin kauan kuin mineraalilannoitteet ovat ostajalle halvempia, kuten useimmissa tapauksissa nykyään on.

Lannoitemarkkina ei huomioi Itämeren arvoa. Yhteiskunnan on luotava porkkana, jonka avulla ravinnepäästöjen haitta tulee sisällytettyä hintoihin. Yksi vaihtoehto on korottaa lannoiteveroa. Siihen voidaan yhdistää ostajan saama tuki kierrätysravinteiden käytöstä. Tuissa pitää kuitenkin huolellisesti varoa vääristämästä esimerkiksi erilaisten lannan käyttötapojen kehittymistä. Selkeintä on ohjata verolla tunnistettua haittaa ja antaa markkinoiden valita uudet ratkaisut.

Hallituksen kokeilurahoitusta tarvitaan uuden teknologian riskien takia. Toimivatkin ratkaisut lentävät kuitenkin vain, jos ne tulevat käyttäjille edullisemmiksi kuin vanhat.

Kai Mykkänen
kansanedustaja (kok), ympäristö-
valiokunnan jäsen, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat