Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnfund rahoitti voimayhtiön uudistamista

Mielipide
 
Jaakko Kangasniemi

Taloussivuilla (HS 7. 9.) kerrottiin Finnfundin rahoittaneen kiisteltyä patoa Laosissa. Timo Lappalainen ja Sonja Vartiala kyseenalaistivat (HS Mielipide 8. 9.) Finnfundin hankkeiden vaikutukset ja valvonnan. Tulkinnat johtavat harhaan ja kaipaavat korjausta.

Finnfund ei ole rahoittanut Nam Ngum 2 -voimalan rakentamista. Voimalan suunnittelu aloitettiin 1990-luvulla ja rakentamisvaihekin jo kymmenen vuotta sitten. Voimala valmistui vuonna 2011.

Laosin energiasektori järjestettiin uudelleen vuosina 2010–2012. Valtion kokonaan tai osittain omistamat voimalat siirrettiin yhtiöön nimeltä EDL Generation. Se ei rakenna eikä rakennuta vesivoimaloita vaan operoi olemassa olevia voimaloita. Vuonna 2012 myös valtion vähemmistöosakkuus Nam Ngum 2 -voimalasta siirrettiin EDL Generationille.

Rahasto, jossa on Finnfundin lisäksi mukana Aasian kehityspankki ja muita kehitysrahoittajia, lähti EDL Generationiin mukaan pienellä, noin yhden prosentin osuudella vuonna 2011. Tavoitteena oli parantaa sitä, miten voimaloita käytettiin.

Lyhyessä ajassa on saatu paljon aikaan. Ympäristö- ja sosiaaliasioita hoitamaan on koulutettu osaava tiimi. Patoihin on asennettu seurantajärjestelmä, joka parantaa merkittävästi turvallisuutta, ja vesivoimaloiden lähistöllä asuvaa väestöä on autettu ympäristökysymyksissä ja elinkeinojen kehittämisessä.

Laos on köyhä maa, joka saa vesivoimasta sähkönsä ja vientituloja. On tärkeää, että rakennettuja vesivoimaloita hoidetaan turvallisesti, tehokkaasti ja vastuullisesti.

Mekongin alueella vesivoiman vaihtoehto on käytännössä kivihiili tai vielä saastuttavampi ruskohiili. Finnfund ei rahoita suurpatoja eikä hiilivoimaloita, vaan se on panostanut Mekongin alueella muun muassa pienvesivoimaan sekä bio- ja aurinkoenergiaan.

Finnfund arvioi hankkeidensa ympäristö- ja yhteiskuntavastuuta sekä kehitysvaikutuksia perusteellisesti sekä sijoituspäätöksiä tehtäessä että jälkikäteen. Rahoituksemme ei ole lahjaa vaan sijoitus, joka tulee saada takaisin tuottojen kera. Jotta siihen päästään, seuraamme tarkasti sitä, miten hankkeet onnistuvat ja saavuttavat tavoitteensa.

Valtio-omistajamme ohjaa ja valvoo meitä jatkuvasti monin eri tavoin. Johtokunnan, hallintoneuvoston ja ulkoasiainministeriön omistajaohjaajien lisäksi meitä arvioi myös ulkoasiainministeriön evaluaatioyksikkö. Toimintamme on kannattavaa, ja sen tuloksellisuutta on kiittänyt muun muassa Valtiontalouden tarkastusvirasto.

Jaakko Kangasniemi
toimitusjohtaja, Finnfund

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat