Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuret ryhmäkoot lisäävät lapsen stressiä

Mielipide
 
Kim Polamo

Hallitus haluaa suurentaa päiväkodin ryhmäkokoja yli kolmevuotiaiden ryhmissä. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Kolmen lapsen lisäys tavanomaiseen ryhmäkokoon vaikuttaa pieneltä. 160 000:n pienen lapsen elämään sillä voi kuitenkin olla pitkälle ulottuvia kielteisiä vaikutuksia.

Lasten vuorovaikutussuhteiden määrän raju kasvu lisää lapsen stressiä ja kuormitusta. Tällä on vaikutusta oppimiseen, minäkuvaan ja hyvinvointiin.

Toinen kielteinen asia on hoitajilta saadun huomion väheneminen. Tämä iskee pahiten arkoihin ja ujoihin lapsiin ja voi lisätä syrjäytymiskehitystä.

Kolmas epäkohta koskee hoitajien jaksamista ja halukkuutta vaihtaa alaa kurjistuvien työolosuhteiden takia. Hoitajat eivät ehkä valitse päivähoitotyötä tietäessään, miten huonosti se on resursoitu. Tällä voi olla merkittävä vaikutus varhaiskasvatuksen laatuun.

Hallitus näkee 75 miljoonan euron säästöt niin merkittävinä, että se on valmis heittämään romukoppaan omien puolueidensa lapsipoliittiset linjaukset, lapsen oikeudet suojeluun ja esimerkiksi sen, että Suomi on sitoutunut lasta koskevissa päätöksissä ensisijaisesti ottamaan lapsen edun huomioon.

Hallitus antaa maataloudelle 150 miljoonaa euroa lisää, ja pääministeriä lähellä oleva koulutuksen digitalisaatio saa valtavan panostuksen. Ei ole kuitenkaan edes tutkittu, meneekö raha täysin hukkaan vai onko digitalisaatiolla lasten ja nuorten oppimisen tai hyvinvoinnin kanssa mitään tekemistä.

Hallitus puhuu vain rahasta, ikään kuin se olisi arvo. Raha ei kuitenkaan ole arvo, vaan väline saavuttaa kansalaisille hyvinvointia. Yrityselämässä rahan tekeminen on ainoa tavoite, yhteiskunnassa onnistuminen mitataan aivan eri asioilla.

Vaikuttaa siltä, että hallitus ei ole saanut kiinni sitä, mikä on kansalaisille, myös pienille lapsille, olennaista.

Hallituksen tulisi heti purkaa täydellisen vastuuton ja lapsivihamielinen päätös suurentaa ryhmäkokoja. Hallituksen tulisi sen sijaan hakea säästöjä esimerkiksi yritysten verovähennysten poistamisesta ja maatalouden lisärahoituksen peruuttamisesta.

Varhaiskasvatuksen ammattilaisille tehtyjen kyselyjen mukaan 3–6-vuotiaiden oikea ryhmäkoko olisi 16–18 lasta. Hallituksen tulisikin ponnistella sitä kohti ja osoittaa lapsille ja perheille, että yhteiskunta arvostaa lapsuutta – edelleen. Silloin voisi sanoa, että hallituksella on arvoja.

Kim Polamo
lastentarhanopettaja
kasvatustieteen maisteri
ammatillinen opettaja
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat