Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen tarvitaan itsemurhien ehkäisyohjelma

Mielipide
 
Marena Kukkonen

Suomessa tehdään liki tuhat itsemurhaa vuosittain, ja arviolta 10 000–20 000 yrittää itsemurhaa. Arvioidaan, että jokaisen itsemurhan tehneen ympärillä traumatisoituu vakavasti 4–6 ihmistä. Inhimillisten kärsimysten lisäksi itsemurhayrityksiin ja itsemurhiin liittyvät taloudelliset menetykset ovat Suomessa useita satoja miljoonia euroja vuosittain.

Tiedämme, että itsemurhien vähentäminen on mahdollista. On olemassa toimivia ja kustannustehokkaita keinoja estää itsemurhia. Kansallisella itsemurhien ehkäisyohjelmalla itsemurhien määrä voitaisiin jopa puolittaa.

Itsemurhayritysten ja -kuolemien vähentämisessä tärkein tavoitettava ryhmä ovat aikaisemmin itsemurhaa yrittäneet. Riski uuteen itsemurhayritykseen kasvaa monikymmenkertaiseksi jo yhden itsemurhayrityksen jälkeen.

Itsemurhakriisin kohdanneiden ihmisten tavoittaminen, kriisiavun tarjoaminen ja heidän tarinansa kuuleminen on ensiarvoisen tärkeää näiden inhimillisten tragedioiden ennaltaehkäisemiseksi.

Suomen Mielenterveysseurassa on käynnissä tutkittuun tietoon perustuva Linity-projekti (2013–2017), jossa tarjotaan kriisiapua itsemurhaa yrittäneille välittömästi itsemurhayrityksen jälkeen. Lisätietoja projektista on verkkosivuilla Mielenterveysseura.fi/linity.

Marena Kukkonen
projektipäällikkö
Suomen Mielenterveysseura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat