Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästöt vaarantavat museoiden tulevaisuuden

Mielipide
 
Katariina Mäkelä Susanna Sääskilahti Salla Luomanmäki

Lamauttavan leikkaamisen sijaan hallituksen tulisi investoida kulttuurisisältöihin, niiden tuotteistamiseen ja markkinointiin. Näin luotaisiin työpaikkoja, hyvinvointia ja osallisuutta.

Museoissa tehdään työtä, joka kasvattaa yhteisöllisyyttä, antaa ymmärrystä juuristamme ja tekee kulttuuria saavutettavaksi lapsille, nuorille ja kaikille kansalaisille. Kulttuuriperintötyö auttaa myös muualta tulevia sopeutumaan. Investoiminen museoiden kulttuurisisältöihin ei vaadi miljardipääomia, mutta rahaa tarvitaan erikoistumiseen, uusiutumiseen ja sisältöjen tuottamiseen.

Laadukkaat kulttuuripalvelut luovat asukkaille kautta maan hyvinvointia sekä hyvää asumis- ja kulttuuriympäristöä. Palvelut myös houkuttelevat matkailijoita. Esimerkiksi Kansallisgalleriassa käy 500 000 ihmistä vuodessa. Kävijät saadaan tulemaan uudestaan ja uudestaan vain mielenkiintoisilla, rikkailla sisällöillä ja hyvillä palveluilla.

Mikä on vaihtoehto? Jos valitaan säästöjen kierre, rahat riittävät pian vain seinien ylläpitämiseen, sillä hallituksen leikkaukset ovat nyt kohdentumassa sisältöihin.

Valtiovarainministeriön vuoden 2016 talousarvioesityksessä museoiden valtionosuuksiin esitetään tuntuvia leikkauksia: kuluvaan vuoteen verrattuna 2,8 miljoonan euron eli melkein 8 prosentin leikkausta. Museoalan säästöt ovat häviävän pieni osa budjettia, mutta ne vaarantavat museoiden tulevaisuuden. Panostus museoiden korkeatasoisten sisältöjen luomiseen olisi sekä edullista että taloudellisesti vaikuttavaa.

Katariina Mäkelä
toiminnanjohtaja
Museoalan Ammattiliitto MAL ry
Susanna Sääskilahti
puheenjohtaja
Museoalan Ammattiliitto MAL ry
Salla Luomanmäki
toiminnanjohtaja
Akavan Erityisalat AE ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat