Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion tukiohjelma työllisti hyvin Saksassa

Mielipide
 
Gerd Schermutzki

Suomen hallituksella on toimenpidelista talouden elvyttämiseksi. Siitä kuitenkin ehkä puuttuu toimenpide, joka tukisi työttömiä, jotka haluaisivat perustaa oman yrityksen. Paljon mahdollisuuksia menee hukkaan, kun hyviä ideoita ei voi kokeilla rahapulan vuoksi.

Saksaa pidettiin vuonna 2003 Euroopan "sairaana miehenä". Silloinen liittokansleri Gerhard Schröder antoi Volkswagenin johtajalle Peter Hartzille tehtäväksi reformien valmistelun. Yksi näistä reformeista oli "Ich-AG" eli Minä-Oy. Se oli tarkoitettu uusille yrittäjille ponnahduslaudaksi itsenäisyyteen. Sen avulla yrittäjä saattoi selviytyä alkuvaiheen vaikeuksista.

Liittovaltion työvirasto Nürnbergissä tutki perustamisidean ja saattoi maksaa kuukausittaisen perustamislisän. Lisä oli enintään yhteensä 14 400 euroa kolmessa vuodessa, ja kuukausilisä pieneni alun jälkeen.

Kun ohjelma vuonna 2006 oli viety loppuun ja liitetty uuteen perustamislisäohjelmaan, liittovaltion virasto teki seuraavan yhteenvedon. "Ich-AG kuuluu Hartz-reformien menestyneisiin kohtiin, koska sillä on ollut myönteinen vaikutus työmarkkinoihin ja suhteellisen pienet kustannukset. – – Yli 70 prosenttia tukirahaa saaneista miehistä ja yli 74 prosenttia naisista pysyi työllisinä. Vain 7–13 prosenttia oli uudelleen hakemassa työtä."

Miten olisi, jos Suomessakin kehitettäisiin edellä kuvatun suuntainen valtion tukiohjelma laajemmalla pohjalla – yhdessä pääministeri Juha Sipilän (kesk) tukeman, vain nuorille tarkoitetun 4H-ohjelman ja muiden reformien kanssa.

Suomessa on eniten korkeasti koulutettuja ihmisiä asukaslukuun nähden maailmanlaajuisessa vertailussa. Jo tässä on paljon potentiaalia, joka jää nyt käyttämättä.

Gerd Schermutzki
München, Saksa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat