Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maataloustuetko tieteen käyttöön?

Mielipide
 
Marja Kallioniemi

Janne Saarikivi pohdiskeli kolumnissaan (HS Tiede 7. 9.), että maataloustuet voitaisiin koemielessä lakkauttaa viideksi vuodeksi ja suunnata nuo rahat tieteelle. Tekstissä ei käsitelty sitä, mitä ehdotuksesta seuraisi.

Maataloustukien lopettaminen näivettäisi suomalaisen ruoantuotannon, sillä maataloustuet muodostavat huomattavan osan maatilojen tuloista. Edes tuet mukaan lukien ei ole itsestään selvää, että viljelijät saavat nykyisin tekemälleen työlle korvauksen.

Vuonna 2013 maatalous työllisti runsaat 86 000 ihmistä, ja tuotteita jalostava elintarviketeollisuus runsaat 37 000 henkeä. Ravitsemispalvelut valmistavat ruokaa osin Suomessa tuotetuista raaka-aineista ja työllistivät vuonna 2013 miltei 66 000 työntekijää. Jos ruoantuotanto lopetettaisiin, noin 150 000 ihmiselle pitäisi kehitellä muuta toimeentuloa ja tekemistä.

Lisäksi herää kysymys, mitä syömme maataloustukien lopettamisen jälkeen. Ulkomaista ruokaako? Ruoka on keskeinen ihmisen hyvinvointiin vaikuttava tekijä. Tuoreimpien arvioiden mukaan suomalaisten kuluttaman ruoan kotimaisuusaste on 75 prosenttia. Kansainvälisiltä markkinoilta ostetun ruoan laatu ei vastaisi Suomessa tuotetun ruoan laatua. Valitettavasti tätä tosiasiaa ei näköjään edelleenkään tiedosteta.

Suomalainen ruoantuottaja tekee huolella laadukkaita tuotteita. Mahdollisessa ihmisen tai luonnon aiheuttamassa kriisitilanteessa tai poikkeusolosuhteissa ruoan tuottaminen Suomessa loisi turvallisuutta. Olisiko lähellä tuotettu ruoka myös järkevämpi vaihtoehto kuin kaukaa rahdattu?

Lisäksi Saarikivi kirjoitti, ettei tiede olisi sektoritutkimuslaitosten toiminnassa tärkeää. OECD-maiden maataloustutkimuksen tasoa vertailtiin vuonna 2006, jolloin Suomi pääsi kärkisijoille. Kriteereinä olivat tuloksellisuus, näkyvyys, vaikuttavuus ja julkaisutoiminnan laatu.

Tuskin taso on tuosta romahtanut, sillä tulosten julkaiseminen vertaisarvioiduissa tieteellisissä julkaisuissa sekä kansainväliset verkostot ovat edelleen maatalouden tutkijoiden ykköstavoitteita.

Marja Kallioniemi
vanhempi tutkija
Luonnonvarakeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat