Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus ei enää revi selkänahasta vaan selkäytimestä – Kannattaako minun työskennellä?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan: Näillä keinoilla hallitus aikoo parantaa kilpailukykyä
Tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan: Näillä keinoilla hallitus aikoo parantaa kilpailukykyä
Hallitus esitteli tiistaina 8. syyskuuta liudan kovia keinoja, joilla yritetään parantaa kilpailukykyä. Hallituksen paketti tehtiin, koska yhteiskuntasopimusta työmarkkinajärjestöjen kanssa ei syntynyt.

Arvoisat ministerit, olette nyt suunnittelemassa työelämään heikennyksiä, jotka koskevat mitä suurimmassa määrin niitä ammattikuntia, jotka tekevät töitä vuorokauden ympäri huolehtiakseen toisten ihmisten turvallisuudesta, hoidosta, huolenpidosta ja hengestä. Näissä tehtävissä palkat ovat jo valmiiksi niin pieniä, että monet aloilla työskentelevät vaihtavat alaa tai joutuvat tekemään sivutöitä.

Esimerkiksi poliisin (vanhempi konstaapeli) peruspalkka on alimmillaan 1 980 euroa kuukaudessa (polamk.fi). Sairaanhoitajan kuukausipalkka on 2 256,42 euroa (KVTES). Sosiaalialan vaativat ammattitehtävät (esimerkiksi lastensuojelulaitoksen ohjaaja, sosiaaliohjaaja), jotka edellyttävät korkeakoulututkintoa, takaavat 2 105,92 euron kuukausitulon (KVTES). Palomies tienaa Etelä-Pohjanmaalla 2 084,07 euron peruspalkkaa, kaikilla muilla alueilla peruspalkka on tätä pienempi (palomiesliitto.fi).

Peruspalkat eivät millään muotoa vastaa kyseisten töiden vaativuutta ja henkistä ja fyysistä kuormittavuutta. Tästä johtuen erilaiset peruspalkkaan maksettavat lisät ovat olleet merkittävässä asemassa.

Lisät ovat korvausta työstä, jota tehdään sellaisena aikana, jolloin ihmisen ei lähtökohtaisesti kuulu työskennellä: iltaisin, viikonloppuisin ja öisin. Noinakin aikoina lapset tarvitsevat suojelua, tulipalot sammuttamista ja ihmishenget turvaa ja hengen pelastamista.

Suunnittelemanne heikennykset vaikuttavat palkkoihin merkittävästi. Tämä puolestaan vaikuttaa työntekijöiden kiinnostukseen pysyä alalla tai kouluttautua sille. Päätöksillänne vähennätte ammattitaitoisten työntekijöiden määrää aloilla, joilla heistä on jo nyt pulaa.

Työskentelen lastensuojelun työntekijänä vaativassa ammatissa ja olen opiskellut tätä varten korkeakoulussa 3,5 vuotta. Työni ohella olen hankkinut lisäkoulutusta ja ammatillista erikoistumiskoulutusta. Peruspalkkani on 2 300 euroa kuukaudessa. Työskentelen pääosin arkisin, joten en ole oikeutettu lisiin. Verojen ja erilaisten palkasta tehtävien vähennysten jälkeen käteen jää noin 1 700 euroa. Joka ikinen palkkapäivä olen yhtä tyrmistynyt: tässäkö on kiitos ammattitaidostani?

Tulevien leikkausten myötä vuosipalkkani pienenee entisestään, enkä tiedä, onko työskentely alalla enää minulle taloudellisesti mahdollista. Lomien lyhentäminen on mielestäni vielä kohtuullista ja arkipyhien palkattomuus siedettävää, mutta muut leikkaukset eivät enää ole pienipalkkaisen työntekijän selkänahasta vaan selkäytimestä.

Onko unohdettava suojelua tarvitsevat lapset, sairaat tai kiireellistä leikkaushoitoa tarvitsevat, tulipalon tai rikoksen uhrit? Tulevaisuudessa heidänkin lienee parempi opetella pärjäämään ihan itsekseen.

Lastensuojelun työntekijä
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat