Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopimusyhteiskunta ei ole leikin asia

Mielipide
 
Markku Kiljander

Viime päivien uutiset hallituksen työelämän niin sanotuista uudistuksista ovat saaneet palkansaajat haukkomaan henkeään – varsinkin naisvaltaisilla aloilla, kuten palveluammateissa ja sairaaloissa. Mistä näissä leikkauksissa on kyse?

Pääasiassa pienipalkkaisille naisille ollaan esittämässä palkanalennuksia vuosityöajan lisäämisen sekä erilaisten lisien leikkaamisen muodossa.

Asiaa perustellaan kilpailukyvyn nostamisella eli tuottavuusloikalla. Onko tässä kuitenkaan siitä kyse? Ja miksi näitä asioita ei olisi voitu neuvotella normaalisti työehtosopimusneuvotteluissa?

Väistämättä tulee mieleen, että maan hallitus haluaa haastaa ay-liikkeen ja punnita, missä kulkee parlamentarismin ja missä sopimisen raja. Asia voi olla oikea, mutta tapa, jolla se tehdään, on äärimmäisen vaarallinen: lähdetään pakottavalla lainsäädännöllä rajoittamaan sopimisen oikeutta.

Monien työoikeuden asiantuntijoiden lausunnoissa on jo todettu, että tällainen lainsäädäntö on kansainvälisten sopimusten vastainen ja että pakottavan lainsäädännön toimeenpano vaatii omien lakien säätämisen, joita voi käyttää vain yhteiskunnallisesti äärimmäisissä tilanteissa, kuten esimerkiksi terveydellisen katastrofin uhatessa.

Toisena tulkintana voi tehdä sen, että pakottava lainsäädäntö on myös perustuslain vastainen – puututaanhan siinä sopimisen vapauteen, jota sitäkin voi rajoittaa vain tietyissä tilanteissa, kuten esimerkiksi ihmisen joutuessa holhouksenalaiseksi.

Haastaessaan ammattiyhdistysliikkeen hallitus unohtaa sen perusasian, ettei kyse ole ay-liikkeen vallasta vaan aivan tavallisten ihmisten toimeentulosta ja mahdollisuudesta selvitä päivittäisestä elämästään. Ay-liikkeen rooli on vain edustaa näitä ihmisiä heidän työelämänsä asioissa.

Näillä ihmisten asioilla uhittelu, puolin ja toisin, ei paranna Suomen tilannetta yhtään. Toivonkin, että palattaisiin neuvottelupöytään ja löydettäisiin yhteinen tie eteenpäin.

Markku Kiljander
SAK:n Pohjois-Savon
aluetoimikunnan jäsen
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat