Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työtaistelut rapauttavat Suomen kilpailukykyä

Mielipide
 
Manu Laapas

Työehtosopimuksilla osapuolet sopivat työrauhasta. Tämän tulisi tarkoittaa, että työehtosopimusten voimassaoloaikana ei olisi laittomia työtaisteluita.

Valitettavasti todellisuudessa näin ei ole. Vuonna 2014 EK:n jäsenyrityksissä ilmoitettiin kaiken kaikkiaan 143 työtaistelusta. Niistä lakkoja oli 109, ja muutamaa yksittäistä poikkeusta lukuun ottamatta ne olivat laittomia. Vuonna 2014 ilmoitetuista työtaisteluista yli kolmasosa kohdistui Teknologiateollisuuden jäsenyrityksiin.

Verrattaessa työtaisteluiden määrää muihin Pohjoismaihin niitä on Suomessa moninkertaisesti. Ruotsissa oli vuonna 2014 viisi työtaistelua ja Norjassa kymmenen. Laittomia työtaisteluja on Ruotsissa ollut viiden viime vuoden aikana vain yksi.

Laittomien lakkojen lisäksi Suomen kilpailukyvyn kannalta iso ongelma ovat vaikutuksiltaan suhteettomat tukityötaistelut. Vuonna 1946 voimaan tullut työtaistelutoimia sääntelevä työehtosopimuslaki mahdollistaa sinänsä laillisten mutta vaikutuksiltaan täysin suhteettomien tukityötaisteluiden järjestämisen. Niillä lakkoileva osapuoli ei pyri vaikuttamaan omiin työehtoihinsa, vaan kyseessä on myötätuntoa osoittava työtaistelutoimi toiselle työehtosopimusalalle.

Ikäviä esimerkkejä vaikutuksiltaan täysin suhteettomista tukityötaisteluista ei tarvitse hakea kaukaa. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT järjesti kesäkuussa 2014 Suomen ulkomaanviennin ja -tuonnin katkaisseen, kaikkia satamia koskeneen ahtaajien lakon, jossa kyse oli yhden ulkomaisen aluksen työoloista. Merimiesunionin uhkaama tukilakko jäänmurtajalakon ratkaisemiseksi huhtikuun 2015 alussa olisi taas toteutuessaan pysäyttänyt kaiken suomalaisaluksilla kulkeneen rahti- ja matkustajaliikenteen.

Työrauhalainsäädäntö ei suojaa myöskään yrityksiä poliittisilta työtaisteluilta työehtosopimusten voimassaoloaikana. Aidosti poliittisesta työtaistelutoimenpiteestä on kysymys esimerkiksi silloin, kun työtaistelulla pyritään vaikuttamaan valtiovallan, esimerkiksi eduskunnan, poliittiseen päätöksentekoon, ei omiin työehtoihin.

Yritykset ovat yhä haavoittuvampia erilaisia työtaistelutoimia vastaan nykyisessä globaalissa, verkostoituneessa ja reaaliaikaisessa ict-yhteiskunnassa. Ammattiliitot voivat yksittäisillä kohdennetuilla alakohtaisilla työtaisteluilla aiheuttaa suhteettoman laajamittaista vahinkoa.

Työtaisteluiden vaikutukset eivät tällöin kohdistu ainoastaan suorina kustannuksina ja maineen menetyksinä lakon kohteena oleviin yrityksiin, vaan niillä on vaikutusta muun muassa Suomeen tehtäviin yritysten investointeihin ja sitä kautta Suomen kilpailukykyyn ja työllisyyteen.

Manu Laapas
asiantuntija, työmarkkinat
Teknologiateollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat