Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olisiko puhdas ruoka ensimmäinen innovaatio?

Mielipide
 
Siri Taalas

Janne Saarikivi ehdotti kolumnissaan (HS Tiede 7. 9.) tieteellistä koetta, jossa maataloustuki lakkautettaisiin ja rahat ohjattaisiin vapaalle tieteelle. Näin saataisiin vuosittain apuraha 100 000 tutkijalle, jotka loisivat innovaatioita ja kehittäisivät uutta yritystoimintaa.

Ajatusleikkiä voi jatkaa pidemmälle kokeen seurauksiin.

Ilman tukia viljelystä ei jää viivan alle mitään, joten tukien lopettamisesta seuraisi maatalouden alasajo. Työ loppuisi suurimmalta osalta 150 000:sta maatalous- ja puutarhatiloilla työskentelevästä ihmisestä.

Samoin elintarvike- ja panosteollisuudesta sekä kaupan alalta häviäisi vähintään kymmeniätuhansia työpaikkoja.

Mitä innovaatioita tutkijat sitten voisivat luoda? Kuinka kauan kestäisi ennen kuin joku keksisi, että Suomen kannattaisi alkaa tuottaa maailman puhtainta ruokaa, kun olosuhteemme siihen hyvin sopivat? Vaadittaisiinko, että Suomen pitäisi tehdä osansa maailman kasvavan väestön ruokkimisessa, kun ilmastonmuutos uhkaa maailman tärkeimpiä ruoantuotantoalueita? Ehdottaisiko joku, että suomalaisten pitäisi vaalia maatalouden vuosisatojen saatossa muovaamia kulttuurimaisemia ja alkuperäisiä eläinrotuja ja kasvilajikkeita?

Näille sitten rakennettaisiin tukijärjestelmä, kun sellainen on muissakin länsimaissa.

Toki näin voitaisiin saada yksinkertaisempi ja paremmin tämän päivän tarpeita vastaava järjestelmä, mutta hinta olisi kova. Suomen 50 000 maatilalla eletään nyt vaikeita aikoja. Monilla tiloilla on panostettu sielun lisäksi kaikki raha ja aika tilan kehittämiseen ja sukupolvien ketjun ylläpitämiseen.

Meillä on valtit käsissämme. Voisimmeko siis hyödyntää mahdollisuutemme ja vahvuutemme nyt ja olla sortumatta hedelmättömään vastakkainasetteluun?

Siri Taalas
maatalous- ja metsätieteiden
maisteri, agronomi, lampuri
Hauho

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat