Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psyykkisten häiriöiden ehkäisystä kokonaiskuva

Mielipide
 
Juhani Heiska

Marena Kukkonen Suomen Mielenterveysseurasta kirjoitti (HS Mielipide 9. 9.), että Suomeen tarvitaan itsemurhien ehkäisyohjelma. Hän kertoi hankkeesta, jossa itsemurhaa yrittäneille tarjotaan välitöntä tutkimuksiin perustuvaa kriisiapua.

Jo 1980-luvulla toteutetun itsemurhaprojektin suositus oli masentuneiden tiiviimpi hoito. Silloin kenttätyöntekijät joutuivat huokaisemaan, että onhan tuo tiedetty jo ennen projektiakin, ja otetaan vain vastaan kärsiviä niin kuin ennenkin.

Tiedetään myös, ettei mielenterveysprojekteilla ole täsmävaikutusta. Esimerkiksi vihanhallintaprojektilla on merkitystä jopa sydäntautien ehkäisyssä. Eikä edes mielenterveyshankkeen toteuttaja ole itsestäänselvyys. Esimerkiksi ystäväpiiri voi olla merkittävämpi kuin ammattitaitoinen lääkkeen jakaja.

Ennakoivan mielenterveystyön kokonaiskuvaa tarvitaan. Kokonaiskuvan muodostaminen vaatii mielenterveyden kulmakivien jäsennystä, psyykkisen hyvinvoinnin häiriön määrittelyä, tieteellistä tutkimustiedostoa, varsinaisen ehkäisytyön selkeytystä, juridista perustaa, sovittua toimintamallia ja sovittua seurantamallia.

Tällaiseen kokonaiskuvan hallintaan pitäisi pyrkiä eikä esimerkiksi jäädä sellaisiin latteuksiin kuten "varhainen puuttuminen, siinäpä poliitikoillekin hyvä tavoite".

Juhani Heiska
psykologi, Savonlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat