Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouspolitiikan osaamisen taso tulisi varmistaa

Mielipide
 
Heikki Niemeläinen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on verrannut talouspolitiikan johtamista osuvasti mittarilentoon. Mittareiden tarve korostuu, kun Suomi velkaantuu ja alijäämä kasvaa. Mihin tarkoitukseen ja kenen käyttöön velkaa otetaan, jos sitä otetaan lainkaan?

Erityinen tarve eritellä velan kohdentamista perustuu Euroopan unionin perussopimuksen artiklaan 126, jossa todetaan, että "komission kertomuksessa otetaan huomioon myös se, ylittääkö julkistalouden alijäämä julkiset investointimenot".

Suomessa on menetelmälliset edellytykset eritellä julkistalouden alijäämä julkisiin investointi- ja kulutusmenoihin vaikutuksineen, sillä Suomessa on otettu käyttöön muun Euroopan mukana kaksi toisiaan täydentävää tiedonkeruun menetelmää. Menetelmät ovat kansantalouden tilinpito ja julkistalouden kirjanpito.

Tilinpito antaa vertailukelpoisen kuvan EU:n valtioiden julkistalouksien tilasta. Tilinpidossa julkistalous jaetaan keinotekoisesti luotuihin osiin – keskushallintoon, paikallishallintoon ja sosiaaliturvarahastoihin. Elävä elämä perustuu kuitenkin keinotekoisten tilastoyksiköiden asemesta todellisille toimijoille kuten kunnille. Niiden tarkastelua varten on olemassa kirjanpito.

Elävän elämän toimijat eivät kuitenkaan ole EU:n sisällä vertailukelpoisia, koska esimerkiksi kuntien toiminnan sisältö ja laajuus poikkeavat suuresti EU:n eri maissa. Niinpä kehittyneessä talouspoliittisessa työskentelyssä järjestelmiä käytetään toisiaan täydentävästi. Täydentävää käyttöä voi verrata ihmisen aisteihin: kyllä yhdelläkin silmällä näkee ja korvalla kuulee, mutta kaksi silmää antavat syvyysnäön ja kaksi korvaa suuntakuulon.

Menetelmien käytössä on kuitenkin merkittäviä ja sitkeitä puutteita Suomessa. Esimerkiksi käy lausuma, jonka mukaan vuonna 2014 "kuntien ja kuntayhtymien alijäämä kasvoi ennakkotietojen mukaan 1,9 miljardiin euroon, kun se edellisenä vuonna oli 1,5 miljardia euroa".

Lausumassa luvut ovat tilinpitojärjestelmästä ja käsitteet kirjanpitojärjestelmästä; lausuman antama virheellinen käsitys kuntien ja kuntayhtymien alijäämästä on suuruudeltaan noin 4 miljardia euroa, sillä kuntien ja kuntayhtymien ylijäämä oli kyseisenä vuonna noin 2,16 miljardia euroa.

Miten työnsä aloittava eduskunta voisi varmistua, että sille esitettyjen tavoitteiden ja politiikkavaihtoehtojen laatijoilla on riittävä asiantuntemus?

Pääministeri Sipilän mittarilento antaa esimerkillisen ratkaisun. Lentäjien kyky ja kunto varmistetaan säännöllisellä testaustoiminnalla. Sama testaustoiminta tulisi ottaa käyttöön talouspolitiikan esittely- ja asiantuntijavastuisille henkilöille, jotta talouspoliittiset päättäjät – viime kädessä eduskunta – voisivat varmistua, että sille laaditut esittelytekstit ja muistiot on laadittu hyvien ammattikäytäntöjen mukaisesti. Koulutus- ja siihen liittyvä testaustehtävä ja osaamisen sertifiointi soveltuisivat Tilastokeskukselle.

Heikki Niemeläinen
toimitusjohtaja
Kuntien takauskeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat