Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikomman suoja menee nyt työnantajalle

Mielipide
 
Juha-Matti Moilanen

Pakottavaa lainsäädäntöä on työoikeudessa käytetty heikomman osapuolen suojelemiseksi. Työntekijää on poikkeuksetta pidetty työsuhteen heikompana osapuolena, minkä vuoksi sopimusoikeudellista heikomman suojelun periaatetta kutsutaankin työoikeudessa työntekijän suojelun periaatteeksi.

Hallituksen ulostulo viestittää sitä, että se pitääkin nyt työnantajaa työsuhteen heikompana osapuolena, jota on lailla suojattava.

Työntekijäpuolen asema neuvottelupöydässä on varsin vahva. Ammattiliitot vaativat viime kädessä lakolla uhaten palkkojen korottamista ja lisää etuuksia. Työnantajan esitys palkkojen alentamiseksi koettaisiin neuvottelupöydässä loukkaavana eikä se pääsisi edes vatulointikoriin asti.

Työnantajalla ei ole juuri keinoja palkan alentamiseen tai työehtojen heikentämiseen. Silloin kun menee huonosti, työnantaja voi vain lomauttaa tai irtisanoa.

Jos pakottavuutta aletaan nyt käyttää työnantajan suojelemiseksi, tulee ainakin yksi, varsin maltillinen ehdotus mieleen. Yritykselle voitaisiin kriisitilanteessa antaa oikeus poiketa työehtosopimuksen vähimmäismääräyksistä, jos sillä voidaan välttää työvoiman vähentämistä. Yrityksen työntekijätkin tätä usein haluaisivat.

Mitä enemmän nyt kalistellaan sapeleita, sitä vähemmän Suomessa tarvitsee enää tehdä töitä. Onneksi täällä riittää maata viljeltäväksi ja metsää poltettavaksi. Hätätilanteessa voimme siirtyä harjoittamaan esi-isiemme ammatteja hengenpitimiksi.

Juha-Matti Moilanen
varatuomari, työoikeuden tohtoriopiskelija, Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat