Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssin talo toisi laadukasta kulttuuria ja töitä

Mielipide
 
Outi Kallinen

Tanssin taloa on yritetty saada Helsinkiin 1990-luvulta lähtien. Silloin Suomen Tanssitaiteilijain Liitto teetti jopa rakennuspiirustuksia taloa varten. Aika ei ollut silloin kypsä, koska tanssin rahoitus ylipäätään oli lapsenkengissään.

Nyt vuonna 2015 meillä on hieno Musiikkitalo, ja keskustelu Guggenheimin museosta käy vilkkaana.

Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen oli huolissaan kulttuuriturismin hitaasta kasvuvauhdista ja painotti kaupungin tehtävinä kohtaamispaikkojen rakentamista sekä yhteisöllisen kaupunkikulttuurin syntymistä (HS Kulttuuri 7. 9.).

Tanssi on aidosti kansainvälinen ja jatkuvasti uudistuva taidelaji. Korkeatasoiset tanssiryhmämme esiintyvät eri puolilla maailmaa.

Helsingistä kuitenkin puuttuu paikka, jossa olisi joka päivä monipuolisia tanssiesityksiä ja jonne myös turistit voisi ohjata. Tanssin talo toisi vierailijoita Helsinkiin myös varta vasten kansainvälisen tason tanssifestivaaleille katsomaan erityisesti suomalaista taidetta.

Tanssi on myös malliesimerkki yhteisöllisestä toiminnasta. Tanssin talo olisi kohtaamispaikka kaikille. Tanssia harrastaa tilastojen mukaan noin joka kuudes suomalainen. Tanssi on itseilmaisun muoto, yhteisöllinen ja kuntoa kohottava harrastus, tai jopa terapiaa.

Innovatiiviset tanssitaiteilijamme tuottavat jatkuvasti monenlaisia yhteisöllisiä ja sosiaalisia projekteja muun muassa syrjäytymisvaarassa oleville nuorille.

Kulttuurijohtaja Stuba Nikula katsoo, että Kaapelitehtaalle suunniteltu Tanssin talo on käyttökustannuksiltaan liian raskas (HS Kulttuuri 8. 9.). Kuitenkin työllistämisvaikutukset olisivat suuret. Tanssiesitysten elinikä ja näytösten lukumäärä voisivat kasvaa huomattavasti ja kiertuetoiminta vilkastua. Sadoille korkeakoulutetuille tanssijoille ja koreografeille olisi parempi luoda työpaikkoja kuin maksaa työttömyyskorvausta.

Lukuisat tanssiryhmät toimivat projektiapurahojen turvin. Tällöin rahoitus suunnataan uusien tuotantojen tekemiseen, eikä kiertuetoimintaan ole mahdollisuutta. Tämä on suurta haaskausta, kun kysyntää hyville ja kohtuuhintaisille esityksille on ympäri Suomen.

Jane ja Aatos Erkon säätiön 15 miljoonan euron lahjoitus on suuri kulttuuriteko ja muistutus siitä, että tanssi on osa Helsinkiä ja Suomea. Leikkauksista huolimatta suomalaisten kulttuuripääomaan tulee investoida – juuri nyt.

Outi Kallinen
puheenjohtaja
Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat