Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhuspaikkojen määrää voidaan vähentää

Mielipide
 
Petra Kinnula Teemu Malmi Erkki Vauramo

Etlan tutkijat ovat julkaisseet Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisusarjassa elokuun lopussa ennusteen vanhusten laitoshoidon paikkatarpeesta ja päätyneet merkittävään lisätarpeeseen.

Tulos on täysin päinvastainen kuin 19. elokuuta julkaistussa Kunnallisalan kehittämissäätiön ja Aalto-yliopiston julkaisemassa verkkoraportissa Miten sote-uudistus toteutetaan?. Siinä todettiin, että nykytaso on liian suuri ja vuonna 2040 voidaan selvitä nykyisentasoisella paikkamäärällä huolimatta vanhusväestön määrän kasvusta.

Etlan malli perustuu samaan Tilastokeskuksen väestöennusteeseen kuin meidänkin laskelmamme. Tarkasteluissa on useita eroja, mutta olennaisin ero ennusteiden kesken syntyy siitä, että Etla olettaa vanhusten hoidon jatkuvan nykyisenkaltaisena, kun taas me esitämme, että hoitokäytänteitä tulisi muuttaa, jotta laitospaikkojen lisärakentamiselta vältytään.

Suomessa vanhusten laitoshoidossa – terveyskeskusten pitkäaikaishoidossa, vanhainkodeissa sekä tehostetuissa ja tavallisissa palveluasunnoissa – oli joulukuun lopussa 2013 yhteensä noin 58 000 paikkaa eli laitoksissa oli silloin 12 prosenttia yli 75-vuotiaista vanhuksista. Yhteensä heitä on 483 000. Vanhuspalvelulain tavoitetaso, jonka mukaan 91–92 prosenttia vanhuksista asuisi kotona, merkitsee noin 39 000–43 000 vanhusta laitoshoidossa, eli tavoitteen saavuttamiseksi tulisi purkaa lähes 20 000 paikkaa.

Tavoite on realistinen. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri uudisti kuntoutuksen, lopetti terveyskeskusten pitkäaikaiset vuodeosastot ja kehitti kotipalveluja. Kaikki tämä tehtiin parissa vuodessa. Tämän ansiosta 94 prosenttia yli 75-vuotiaista asuu kotona tuettuna. Osalla kuntoutus on onnistunut niin hyvin, etteivät he tarvitsen lainkaan tukipalveluja. Jos muut alueet hoitaisivat vanhukset samalla mallilla, tarvittaisiin nykyään vain 28 000 laitospaikkaa eli noin puolet nykyisestä.

Kun vuonna 2040 ennustetaan olevan noin 947 000 yli 75-vuotiasta, Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin nykyinen palvelurakenne merkitsisi valtakunnan tasolla noin 57 000 paikkaa eli suunnilleen nykyistä tasoa.

Ennusteen tulos riippuu lähtötietojen valinnoista. Jos Etlan tavoin oletetaan hoitokulttuurin kaikesta kehitystyöstä huolimatta jatkuvan nykyisellään, saadaan kansantalouden kantokyvyn ylittävä tarvearvio. Jos lähdetään Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin viitoittamalle selviämispolulle, saamme kaikki paremman vanhuuden ja yhteiskuntamme kestää myös suurten ikäluokkien kustannukset.

Petra Kinnula
kauppatieteiden maisteri
Teemu Malmi
Erkki Vauramo
professoreita, Aalto yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat