Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisen muotoilun tarina on vasta alkamassa

Mielipide
 
Jaakko Wäänänen Juha Kronqvist

Fiskars ilmoitti Arabian keramiikkatehtaan sulkemisesta (HS 10. 9.) ja avasi keskustelun suomalaisen muotoilun tulevaisuudesta. Jotta keskustelua voidaan käydä, on kuitenkin ravistettava kuvaa siitä, mitä on nykypäivän suomalainen muotoilu.

Suomessa ja erityisesti mediassa muotoilu ymmärretään lähinnä taideteollisena muotoiluna. Sillä saralla kasvua ei valitettavasti olekaan viimeisten vuosikymmenten aikana saatu kokea. Alvar Aallon, Kaj Franckin ja muiden taideteollisen muotoilun suurnimien varjossa Suomeen on kuitenkin muodostunut vahva aineettoman pääoman ja palveluiden muotoiluosaaminen.

Palvelumuotoilu vie teollisen muotoiluosaamisen palvelukokemusten suunnitteluun. Muotoilua näistä tekee sen, että palvelun jokainen yksityiskohta on harkittu ja se on suunniteltu käyttäjien näkökulmasta katsoen.

Palvelumuotoilu auttaa yrityksiä ymmärtämään paremmin asiakkaitaan, palveluiden käyttäjien tarpeita ja kompleksisia monikanavaisia palveluprosesseja. Näissä piileviin mahdollisuuksiin tarttuminen luo uudenlaista arvoa ja lisää yritysten kilpailukykyä. Siksi palvelumuotoilijoiden puoleen kääntyvät yhä useammat organisaatiot sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Suomalainen palvelumuotoilun osaaminen on maailmalla arvostettua ja sille on nähtävissä myös kansainvälistä kysyntää. Siitä kertoo se, että New Yorkissa järjestettävässä kansainvälisessä palvelumuotoilukilpailussa on 13 finalistin joukossa kolme Suomessa toteutettua ja muotoiltua hanketta.

Sen sijaan, että Suomessa jämähdettäisiin suremaan perinteisen tuotemuotoilun hiipumista, on aika siirtää katseet sinne, missä näkyy vahvoja myönteisiä merkkejä. Meidän on avattava silmämme sille, mitä nykyaikainen muotoilutoiminta sisältää ja mitä sen avulla voidaan saavuttaa. Näin voimme jatkaa Suomen maineen rakentamista muotoilun ykkösmaana.

Jaakko Wäänänen
toimitusjohtaja
Juha Kronqvist
senior-palvelumuotoilija, palvelumuotoilutoimisto Hellon

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat