Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuiskoulutustuki ehkäisee työttömyyttä

Mielipide
 
Saana Siekkinen Jukka Ihanus Ida Mielityinen

Hallituksen lisätoimenpide-esitykseen julkisen talouden tasapainottamiseksi kuuluu esitys aikuiskoulutustuen perusosan muuttamisesta lainaksi. Aikuiskoulutustuki on keskimäärin 1 500 euroa kuukaudessa. Jos perusosa eli puolet tuesta muuttuu lainaksi, tuen saanti edellyttää 10 000 euron lainaa. Yrittäjät voivat saada vain aikuiskoulutustuen perusosaa, joten muutoksella lakkautettaisiin yrittäjien aikuiskoulutustuki.

Voimakas digitalisaatio ja globalisaatio sekä kestävän kehityksen vaatimukset merkitsevät sitä, että noin kolmasosa nykyisistä ammateista ja tehtävistä katoaa seuraavien 15 vuoden aikana. Työmarkkinoilla ei ole tarpeeksi tarvittavaa osaamista. Työttömyys kasvaa, samoin avointen paikkojen määrä. Työvoiman osaamisen kehittämistä on vauhditettava.

Aikuiskoulutustuki on ainoa tuki, jota työssä oleva aikuinen voi saada toimeentulon turvaamiseksi opiskelun aikana menettämättä työpaikkaansa. Aikuiskoulutustuen käyttö on kolminkertaistunut viime vuosina. Kysynnän kasvu kertoo työmarkkinoiden rakennemuutoksesta.

Jos osaamisen kehittämiseen ryhdytään vasta työttömyyden kohdatessa, toimet ovat pahasti myöhässä. Aikuiskoulutustuki mahdollistaa, että yksilö suuntaa osaamistaan ja sen kehittämistä motivaationsa ja kiinnostuksensa pohjalta.

Vaativampia tai laajempia opintoja on vaikea sovittaa yhteen työssäkäynnin kanssa. Panostamalla opintoihin aikuiskoulutustuella yksilö voi ennaltaehkäistä työttömyyttä ja edistää uraansa. Samalla hän vahvistaa suomalaisten työmarkkinoiden kilpailukykyä. Tuki antaa mahdollisuuden ammatilliseen kehittymiseen tai ammatinvaihtoon sekä parantaa tutkitusti työkykyä ja työssä jaksamista.

Kouluttautumisen suurin este ovat taloudelliset syyt, joiden ylittämisessä aikuiskoulutustuella on ollut tärkeä tehtävä. Jos aikuiskoulutustuen perusosa muutetaan lainaksi, ammatinvaihto muuttuu monille palkansaajille taloudellisesti kannattamattomaksi tai mahdottomaksi.

Aikuiskoulutustuki on osoittautunut toimivaksi keinoksi vauhdittaa osaamisen uudistumista ja ehkäistä ennalta työttömyyttä. Hallituksen tulee nykyisessä työllisyystilanteessa pyrkiä edistämään ennalta ehkäiseviä aktiivitoimia, joilla työmarkkinoiden uudistumista voidaan hallitusti tukea.

Saana Siekkinen
työelämäasioiden johtaja, SAK
Jukka Ihanus
johtaja, STTK
Ida Mielityinen
asiantuntija, Akava
aikuiskoulutustukea myöntävän Koulutusrahaston hallituksen jäseniä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat