Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvostaako hallitus hoitoalan työtä lainkaan?

Mielipide
 
Päivi Raulo
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Hallitus haluaa vähentää sunnuntaikorvaukset 75 prosenttiin, puolittaa ylityökorvaukset ja vähentää loma-oikeutta. Jokainen hoitoalaa vähänkään tunteva tietää arjen tosiasiat. Säästösyistä hoitohenkilökunnan mitoitus on jo pitkään ollut viikonloppuisin aivan minimissään: ajoittain viikonloppuvuoroissa tehdään töitä tauotta. Wc:ssä asioidaan työvuoron päätyttyä.

Potilaat on hoidettava. Äkillisten sairastumisten vuoksi hoitoalalla jäädään ylitöihin aamuvuorosta iltavuoroon tai iltavuorosta yövuoroon, jotta potilashoidossa saadaan hyödynnettyä oman työpisteen työkokemus ja osaaminen. Muutamien tuntien varoitusajalla pätevän sijaisen saaminen on mahdottomuus, sillä sairaanhoidossa on työyksiköitä, joissa tarvitaan aivan erityistä osaamista.

Kun kyseessä ovat vaativimmat työtehtävät, kuka tahansa sairaanhoitaja ei voi sijaistaa sairaanhoitajaa missä tahansa työpisteessä, esimerkiksi sydänkeuhkokoneen hoitajana.

Sairaanhoitajan peruspalkka on noin 2 400 euroa kuukaudessa, johon tulee 10 vuoden kokemuksesta 8 prosentin lisä 192 euroa, eli 10 vuoden työkokemuslisillä brutto on 2 592 euroa. Ylityökorvaus on nykyään 50 prosenttia. Sen hallitus haluaa puolittaa.

Jokainen hoitoalaa vähänkään tunteva tietää työn henkisen ja fyysisen kuormittavuuden.

Hoitajat vaihtavat vuodepotilaiden ripuliulostevaippoja, syöttävät, pesevät ja välillä joutuvat ottamaan vastaan aggressiivisten potilaiden sylkemiset ja lyömiset. Hoitajat mittaavat dreenieritteet, huolehtivat lääkityksestä, punasolutiputuksista ja vitaalielintoimintojen seuraamisesta.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä hoitotyöstä, josta hallituksen kiitoksena on sunnuntaikorvausten, ylityökorvausten ja lomien vähentäminen.

Päivi Raulo
sisätauti-kirurginen sairaanhoitaja
Loppi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat