Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten kouluttaminen toisi valtavat tuotot

Mielipide
 
Jukka Ohtonen

Osa peruskoulunsa päättävistä nuorista jää näinäkin vuosina vaille ammatillista tai muuta jatkotutkintoa. Osa ei hae jatkokoulutukseen, osa keskeyttää, osan tutkinto jää muusta syystä suorittamatta. Vasta vähitellen, vuosien kuluessa, selviää käytännössä, kuinka monelle käy näin.

Vuonna 1990 pelkän peruskoulun käyneitä oli 29 vuotta täyttäneistä 18 prosenttia. Sen jälkeen osuus on pienentynyt prosenttiyksikön verran vuosikymmenittäin. Mikäli trendi jatkuu, nyt peruskoulunsa päättäneistä 14–15 prosenttia tulee jäämään pelkän peruskoulun varaan.

Pelkän peruskoulun suorittaneista 29-vuotiaista 38 prosenttia on nyt työn ja opiskelun ulkopuolella, kun vastaava osuus muiden ikätovereiden joukossa on keskimäärin 13 prosenttia ja pelkän lukion käyneilläkin 14 prosenttia.

Jo näillä tiedoilla voidaan laskea niin sanottu paras arvaus siitä, kuinka moni tämän päivän 17-vuotias on peruskoulun varassa täyttäessään 30 vuotta, kuinka moni ei ole saanut paikkaa työelämässä ja kuinka monen työttömyys johtuu alhaisesta koulutuksesta.

On perusteltua olettaa, että nyt koulutuksensa pelkkään peruskouluun jättävistä joka neljäs nuori jää työelämän ulkopuolelle. Tällaisia 17–29-vuotiaita on siis yli 30 000. Mikäli he olisivat kouluttautuneet, päässeet kiinni työelämään samassa suhteessa kuin muutkin tutkintoja suorittaneet ikätoverinsa ja saisivat keskiasteen tutkinnon suorittaneiden mediaanipalkkaa, heidän yhteen lasketut palkkatulonsa olisivat 956 miljoonaa euroa vuodessa.

Nyt tämä palkkatulo jää saamatta. Sen lisäksi 233 miljoonan euron eläkemaksut jäävät maksamatta ja 189 miljoonan euron kunnallisverot kertymättä. Samalla kun supistetaan koulutuksen resursseja ja luovutaan yli miljardin palkkatuloista ja eläkemaksuista, näille nuorille maksetaan lähes 400 miljoonaa euroa välttämättöminä sosiaalisina tulonsiirtoina.

Kyse on koulutuksellisesta heitteillejätöstä. Kustannusten lisäksi tulevat se hukattu sosiaalinen pääoma, jota nämä nuoret toteutumattomana kantavat mukanaan, sekä alhaisen koulutuksen ja ulkopuolisuuden mukanaan tuomat sosiaaliset riskit. Äärimmillään ne ilmenevät rikoksina ja väkivaltana.

Työmarkkinat ovat muuttuneet. Alhaisen koulutuksen työpaikat ovat vähentyneet noin 500 000:lla vuoden 1990 jälkeen. Koulutettujen ja etenkin korkeakoulututkintoja suorittaneiden kysyntä kasvaa tasaisesti, vaikka työvoiman kokonaiskysyntä polkee paikallaan.

Kurjalistoa ja eriarvoisuutta luomalla Suomi taantuu edelleen. Investoimalla tutkimukseen ja sivistykseen sekä vähentämällä eriarvoisuutta 1990-luvulla aloitettu kielteinen yhteiskuntakehitys on mahdollista kääntää myönteiseksi.

Jukka Ohtonen
sosiologi
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat