Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Odottavaa äitiä on autettava

Mielipide
 
Kirsi-Maria Manninen

Tiede-sivuilla (HS 9. 9.) kerrottiin tutkimuksesta, jossa kerätään kokemuksia sijaishuollon synkistä hetkistä eli lasten lastensuojelulaitoksissa tai sijaisperheissä kokemasta väkivallasta ja kaltoinkohtelusta. Jutussa todettiin: "Eriarvoistuminen on tosin usein alkanut ennen huostaanottoa, monesti jo kohdussa." Näin on!

Suomalaiset tutkimukset osoittavat, että odottavan äidin raskaudenaikainen stressi vaikuttaa syntyvän lapsen terveyteen vuosikymmenten ajan. On monta hyvää syytä, että odotusaikaa ei saa hukata, kun odottavan äidin elämäntilanne on turvaton syystä tai toisesta.

Odotusaikaisella työskentelyllä voidaan tukea äidin ja syntyvän lapsen välistä tunnesidettä, joka on merkityksellinen molemmille ja edistää turvallista vanhemmuutta. Raskausaika on otollinen aika muutoksille, kun raskaus tuo jo sinällään muutoksia tulevan äidin kehoon, mieleen ja elämäntilanteeseen. Tutkimusten mukaan vaikuttavinta on, kun perheen kanssa työskennellään raskausajasta alkaen vauvan kuuden kuukauden ikään saakka.

Vetoan kaikkiin sosiaali- ja terveyspalveluista päättäviin, että raskaana olevat päihde- ja mielenterveysongelmaiset naiset huomattaisiin, tuen tarve selvitettäisiin ja heidät ohjattaisiin sellaisen palvelun ja avun piiriin, jossa on riittävää erityisosaamista. Muutaman kuukauden intensiivinen tuki johtaa usein myönteiseen kehitykseen, jossa vanhemmuus vankistuu ja lapsi voi syntyä ja kasvaa turvallisesti perheessään.

Joskus vanhemman tilanne ei kohene riittävästi avusta huolimatta. Silloin lapsi tarvitsee sijaishuoltoa. Lasta odottavan ja vastasynnyttäneen kanssa tehty työ ei silti mene hukkaan. Kun äiti on saanut apua ja tukea, hän pystyy näkemään sijoituksen tuoman edun niin lapselle kuin myös itselleen. Vanhemman myötämielisyys sijaishuollolle on tutkimusten mukaan merkittävä tekijä sille, että lapsi hyötyy sijaishuollosta.

Riittävän varhain annettu ja koko perheen tarpeita vastaava apu on taloudellisesti järkevä sijoitus yhteiskunnalta, mutta ennen kaikkea se estää turhaa inhimillistä kärsimystä ja huono-osaisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle.

Kirsi-Maria Manninen
toiminnanjohtaja
Helsingin ensikoti ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat