Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Majakan ylläpito vaatii matkailutoimintaa

Mielipide
 
Pekka Väisänen Seppo Laurell

Helsingin Sanomien elokuussa julkaisema kirjoitus kuvasi Söderskärin majakkasaarella vallitsevaa liki kaoottista tilannetta. Söderskärin majakkamiljöö on lajissaan parhaiten säilyneitä Suomessa. Vastaavista paikoista, kuten Sälskäristä ja Harmajalta, on purettu kaikki puiset rakennukset, jotka Söderskärillä ovat yhtä lukuun ottamatta säilyneet.

Kun Museovirasto 1990-luvun lopussa inventoi merenkulun rakennusperintöä, Söderskär oli listan kärjessä. Sinne visioitiin jopa elävää majakkamuseota. Majakassa on myös Suomen ainoa kaasulla toimiva valolaitteisto.

Olimme itse vuonna 2000 virkamiehinä järjestämässä valtion eri viranomaisten neuvonpitoa siitä, mitä Söderskärille tulisi tehdä. Jo tuolloin Metsähallitus ilmoitti, että se on kiinnostunut muista rakennuksista mutta ei remonttia vaatineesta majakkatornista. Asia jäi auki.

Vuonna 2002 kaksi rohkeaa rakennusalan osaajaa päätti ottaa ison riskin ja ryhtyä majakan omistajiksi. He eivät ymmärtäneet, minkälaisen yhtenäisen rintaman saisivat vastaansa.

Majakan kunnostamisen ja ylläpidon kannalta matkailutoiminta on välttämätöntä, eikä pelkkä torni riitä matkailutoiminnan harjoittamiseen. Siihen tarvitaan huoltoa ja lämpimiä tiloja lisäpalveluita varten. Metsähallitus esti kuitenkin pitkäjänteisen suunnittelun vuokraamalla rakennuksia yrittäjille vain vuodeksi kerrallaan.

Yrittäjät halusivat ratkaista pattitilanteen rakentamalla saarelle vuonna 1960 puretun niin sanotun Ryssvillanin. Ympäristökeskus (nykyisin ely-keskus) käsitteli asiaa noin viisi vuotta ja antoi sitten kielteisen päätöksen. Nyt luettuna päätös sisältää suuren määrän tarkoitushakuisia perusteluja sille, miksi Ryssvillania ei saa palauttaa Söderskärin maisemaan.

Hallinto-oikeus kumosi päätöksen, mutta ympäristökeskus valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja voitti.

Aika on elänyt ympäristökeskuksen linjausten ohi. Suuria ristiriitoja matkailutoiminnan ja luontoarvojen välillä ei ole ollut. Kuluneen kesän kehitys on loogista jatkoa sille ajojahdille, jota eri "luontotahot" ovat matkailutoiminnan aloittamisesta lähtien kohdistaneet yrittäjien pyrkimyksiin. Tämä johtaa siihen, että majakoista kiinnostuneen yleisön on yhä vaikeampi tutustua Söderskäriin.

Näin yksipuolisestiko asiat ratkaistaan silloin, kun rakennus- ja kulttuurihistoria ja luonnonsuojelu ovat vastakkain? Viranomaisten luulisi kohtelevan niitä tasavertaisesti. Museoviraston "katoaminen" kartalta on pahentanut tilannetta entisestään. Suomi on menettämässä majakkahistoriansa tärkeimmän esittelykohteen ehkä jo pian.

Pekka Väisänen
hallituksen jäsen
Seppo Laurell
merikapteeni, kunniapuheenjohtaja
Suomen Majakkaseura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat