Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohtiko arkkipiispa arkitodellisuuden?

Mielipide
 
Erkki Hylkilä

En voi olla ajattelematta ja vähän ihmettelemättä sitä rajoittunutta näkökulmaa, josta käsin arkkipiispa Kari Mäkinen antoi kommentteja ja arvioita pakolaiskriisistä (HS Sunnuntai 13. 9.).

On selvää, ettei uskonto voi olla peruste valita avun kohteita. On myös helppo yhtyä kannanottoihin, joiden mukaan kaikkia apua tarvitsevia on autettava. Jos tässä tarkastelussa kuitenkin sivuutetaan ne huomattavat ja odottamattomat kustannukset ja käytännön ongelmat, jotka nykyinen pakolaisvirta aiheuttaa, suljetaan silmät tosiasioilta ja siltä todellisuudelta, jossa Suomessa nyt elämme.

Tiedämme, että päättäjillä on suuria vaikeuksia turvapaikanhakijoiden hoitamisen rahoittamisessa. Suomi on kahdeksan vuoden ajan syönyt huomattavasti enemmän kuin on tienannut, eikä loppua näy.

Vastuulliset kansalaiset ovat tiedostaneet tämän, ja viimein nykyhallitus on ryhtynyt korjaaviin toimiin – niin epämukavia kuin ne ovatkin. Näyttää kuitenkin olevan ryhmiä, jotka vastustavat kaikkia korjaustoimia – esittämättä itse mitään tilalle – ja joita kiinnostavat vain oman ryhmän edut. Eikö tähänkin liity moraali ja sen puuttuminen? Tähän oleelliseen aihepiiriin arkkipiispa ei puuttunut sanallakaan. On aiheellista kysyä, onko tämä riittävää kirkon johdolta.

Kirkon toimintaa tarkastellessa minulle on syntynyt vaikutelma, että vaikka kirkolla on esitettävänä kristinuskon hyvä sanoma, se on ikään kuin vetäytynyt kansalaisten todellisuudesta sivuun tai nurkkaan, jonne kansalaiset voivat tulla – ja jossakin määrin tulevatkin. Tämä ilmentää ehkä tiedostamatonta käsitystä, että kansalaisten todellisuus ei oikeasti kuulu kirkolle tai ainakaan sen johdolle – he elävät turvassa, sanan jokaisessa merkityksessä. Miksi siis ryhtyä horjuttamaan tätä saavutettua mukavuutta?

Eikö yleisesti ottaen olisi aika saattaa evankelisluterilaisen kirkon toiminta siihen aikaan, jossa me elämme? Tämä ei ole helppo tehtävä, eikä menneeseen fokusoiva kirkolliskokous auta asiaa.

Tiedän, että seurakunnissa on aidosti hyvää toimintaa ja toisista välittäviä ihmisiä, mutta johdolta voitaneen odottaa enemmän kuin kansalaiset nyt saavat.

Erkki Hylkilä
diplomi-insinööri, eläkkeellä
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat