Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patoa vasten hyppivät kalat ovat surullinen näky

Mielipide
 
Juho Korpilahti

Lohet hyppimässä vasten patoa. Taimenet nousemassa jokiin, joissa ei ole tarpeeksi vettä kutuvaellukseen. Muutama kalastaja lipon kanssa siellä, missä siian lippoamisvuoroista ennen tapeltiin.

Kaikki nämä ovat ongelmia vesivoiman luvatussa maassa, jossa rahallinen hyöty menee kaiken edelle ja ennen niin voimakkaat jalokalakantamme uhrataan kehityksen alttarille.

Lohikalat ja monet muut lajit maassamme ovat virtakutuisia. Esimerkiksi lohet hakeutuvat synnyinpurollensa tai -joellensa jatkamaan sukuaan oltuaan ensin muutamia vuosia merellä syömässä, kuten monet sukupolvet ennen niitä.

Ikävä kyllä palatessaan lohilla on edessään ongelma, joka pysäyttää tuhansia vuosia vanhan kiertokulun. On surullista katsottavaa, kun monisatapäinen lohiparvi hyppii kohti patoa pääsemättä jatkamaan kutuvaellustaan.

Moni maamme tuottoisimmista lohijoista on tuhottu piittaamattomalla rakentamisella, kuten esimerkiksi Kemijoki.

Vaikka ei sattuisi välittämään kalalajin tuhoutumisesta, luulisi muiden haittojen panevan miettimään. Jokiluonnon kauneus ja turismirahat menetetään, sillä kalastus on isoa bisnestä, ja koskemattomassa luonnossa kalastus on usein turistille tärkeää.

Ongelma ei sinänsä ole vesivoima vaan piittaamaton rakentaminen. Tällä en tarkoita huonojen materiaalien käyttöä vaan kalojen padon ohi nousun täydellistä unohtamista.

Ongelmaan olisi ratkaisu: kalatie, jolla voitaisiin mahdollistaa kalojen nouseminen padon ohi. Tähän mennessä nämä kalatiet on kuitenkin toteutettu niin huonosti, ettei niistä ole todellista hyötyä.

Hyvänä esimerkkinä tästä on Helsingin Vanhankaupunginkosken pato. Siinä on kalatie, mutta se ei mahdollista heikompien vaelluskalalajien kuten siian jokeen nousua.

Maamme uhanalaisimmat kalalajit ovat nyt istutuksien varassa. Istutukset eivät paranna itse sairautta vaan ainoastaan piilottavat oireet.

Istutuksissa kalat eivät edelleenkään pääse nousemaan padon ohi, jolloin ongelma toistuu. Samalla menetetään kalan ainutlaatuinen geeniperimä, joka on vuosisatojen kuluessa rakentunut juuri tietyn joen kaloille.

Paras tapa olisi purkaa tuottamattomat padot. Maassamme on yli sata pienvesivoimalaa, jotka tuottavat sähköä niin vähän, ettei niillä kateta kovin suurta sähkönkulutusta. Olisi kaikkien edun mukaista, jos pato purettaisiin ja kalakannat vahvistuisivat.

Vesivoima on tärkeä uusiutuvan energian muoto, jota ei saa eikä kannata lopettaa. On vain kovin surullista, että ihminen on käynyt kuussa, mutta täysin kalaystävällisen vesivoiman rakentaminen on mahdottomuus.

Juho Korpilahti
Kauhava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat