Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukien leikkaus vaikeuttaa pakolaiskriisin ratkaisua

Mielipide
 
Marja-Riitta Ketola Helena Laukko Elina Multanen
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian sota nostatti historiallisen pakolaiskriisin
Syyrian vuosia jatkunut sota on ajanut kodeistaan reilusti yli kymmenen miljoonaa ihmistä. Sotaa pakenevia turvapaikanhakijoita virtaa myös Eurooppaan, jossa pohditaan miten selvitä pahimmasta pakolaiskriisistä sitten toisen maailmansodan. Toimittaja Mark Autio, kuvamateriaali: Reuters ja HS:n arkisto, leikkaus Janne Elkki

Ulkoministeri Timo Soini (ps) painotti budjettiriihen yhteydessä, että pakolaiskriisi on hoidettava kansainvälisellä yhteistyöllä. Monet Suomessa ovat myös vaatineet, että hätää kärsiviä autettaisiin mahdollisimman lähellä kotejaan.

Samalla kuitenkin leikataan juuri työstä, jota YK-järjestöt tekevät alueilla, joissa valtaosa pakolaisista on. YK-järjestöt auttavat Syyriassa ja sen lähimaissa miljoonia pakolaisia tarjoamalla ruokaa, suojaa, perusterveydenhuoltoa ja lapsille koulutusta.

Rahat ovat jo tiukoilla: globaalin humanitaarisen avun yhteenlaskettu budjetti on 20 miljardia euroa, josta alle puolet on saatu kasaan. Tuen puute johtaa pakolaisleireillä näköalattomuuteen. Monille ainoaksi vaihtoehdoksi jää yrittää henkensä kaupalla esimerkiksi Eurooppaan.

Valtiovarainministeriö esittää vuoden 2016 talousarviossa 56 prosentin – jopa 150 miljoonan euron – leikkausta monenkeskiseen yhteistyöhön. Hallitukselta ei ole vieläkään saatu tarkkoja lukuja siitä, miten leikkaukset jakautuvat.

Koska osa monenkeskiseen yhteistyöhön kuuluvasta kansainvälisten kehitysrahoituslaitosten tuesta on sidottua, leikkaus YK:n kautta tuettuun kehitysyhteistyöhön tullee olemaan jopa yli 60 prosenttia. Tämä on kehitysyhteistyöleikkauksista rajuin ja tarkoittaa monien YK-järjestöjen tuen täydellistä lopettamista.

Globaali vastuunkantomme ei näin suurten leikkausten realisoituessa heijastele sitä tahtotilaa, joka on luettavissa ulko- ja kehityspoliittisista linjauksistamme ja jota kohtaamamme inhimilliset katastrofit edellyttävät. Leikkaukset vaikeuttavat merkittävästi työtä, jota YK-järjestöt tekevät täyttääkseen jäsenmaiden niille antamat tehtävät.

YK ja sen alajärjestöt – Unicef, UN Women, pakolaisjärjestö UNHCR, väestörahasto UNFPA, kehitysohjelma UNDP, ruokaohjelma WFP ja monet muut – toimivat kaikissa kehitysmaissa ja tavoittavat laaja-alaisten verkostojensa avulla eniten apua tarvitsevat ryhmät. Ne auttavat löytämään rauhanomaisia ratkaisuja konflikteihin ja rakentamaan rauhaa ja demokratiaa. Ne myös ehkäisevät eriarvoisuutta vähentävällä työllään konfliktien syttymistä ja pakolaiskriisejä.

YK-järjestöt tekevät työtä, jota kahdenvälinen kehitysyhteistyö tai yritysyhteistyö ei korvaa.

Hallitusohjelmassa Suomi vahvistaa edelleen sitoumuksensa 0,7 prosentin bktl-tavoitteeseen, mutta teot osoittavat päinvastaista. Nyt olisi tärkeä kertoa, millä keinoilla tavoitteeseen tulevaisuudessa päästään.

Ymmärrämme, että talouden kovat realiteetit vaikuttavat myös Suomen ulko- ja kehityspolitiikkaan. Kaavaillut leikkaukset ovat kuitenkin niin suuret, että Suomi on murentamassa paitsi omaa uskottavuuttaan ja vaikuttavuuttaan myös koko YK:n voimaa ja uskoa yhdessä tekemiseen.

Lisäksi Suomi lipeää sitoumuksistaan juuri YK:n historiallisen kestävän kehityksen huippukokouksen kynnyksellä ja valmistauduttaessa ratkaisevaan Pariisin ilmastokokoukseen. Molemmat prosessit ovat merkittäviä maailman kriisien ennaltaehkäisyn kannalta.

Suomi ei voi yksin ratkaista Syyrian kriisiä tai pakolaistilannetta. Mutta jos vaadimme sopimusten noudattamista ja kansainvälistä yhteistyötä kriisien ratkaisemiseksi, meidän on tehtävä osamme. Emme voi vaatia muilta sellaista, mitä emme itsekään tee.

Marja-Riitta Ketola
pääsihteeri, Suomen Unicef
Helena Laukko
toiminnanjohtaja, Suomen YK-liitto
Elina Multanen
toiminnanjohtaja
Suomen UN Women

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat