Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus ei ole osannut puhutella kansalaisia

Mielipide
 
Antti Mustakallio

Tommi Uschanov pohti esseessään, miten pääministeri Juha Sipilään (kesk) rinnastuvat Britannian, Saksan ja Ruotsin entiset johtajat Margaret Thatcher, Gerhard Schröder ja Henrik Reinfeldt (HS Sunnuntai 13. 9.).

Uschanov kirjoitti, että Saksassa uudistuksia edisti ihmisarvoa korostava kulttuuri: työntekijät ja työntekijät kokevat kuuluvansa samaan moraaliseen yhteisöön. Ruotsissa taas porvarihallitus kovisteli elinkeinoelämän johtoa ja sai siten osakseen ay-liikkeen luottamusta.

Uschanov katsoo, ettei pääministeri Juha Sipilä ole onnistunut luomaan vastaavaa kokemusta samassa veneessä olemisesta. "Sipilä ei ole edes yrittänyt ostaa talouspolitiikalleen legitimiteettiä millään symbolisilla eleillä vaan on odottanut saavansa sen ilmaiseksi."

Olen samaa mieltä Uschanovin kanssa, mutta mielestäni ongelma on vielä syvempi.

Suomen viestinnällinen kulttuuri on edelleen kovin asiakeskeinen, viestin kovaa ydinsisältöä painottavaa. Juha Sipilä edustaa tällaista insinööriviestintää, jolla on eittämättä vahvuutensa mutta myös rajoituksensa.

Sipilä esitteli keväällä hallituksen suunnitelman taloustilanteen kohentamiseksi. Porkkanana oli yhteiskuntasopimus ja sitä seuraava veronalennus, keppinä uhkaavat lisäleikkaukset.

Hallitus ei ollut nähtävästi pohtinut, kuinka suunnitelma esitellään siten, ettei ay-liike koe tulevansa kiristetyksi. Ei ollut ajateltu psykologisia vaikutuksia eikä retoriikkaa. Kiristyssyytökset alkoivat heti.

Tällaiset viestinnän virheet eivät rajoitu vain yhteen tiedotustilaisuuteen, vaan ne voivat jäädä elämään. Poliitikko rakentaa julkikuvaansa kaikella, mitä hän sanoo. Jos pääministerin puhe on joskus koettu kiristykseksi, on vaara, että häntä itseään pidetään myöhemminkin kiristäjänä.

Hallituksen viestinnässä korostuvat ongelmat ja niiden ratkaiseminen. Ihmiset innostuvat kuitenkin harvoin pelkistä teknisluonteisista ratkaisuista. Poliittisen retoriikan ammattilaiset ymmärtävät, että johtajalla tulee olla visio, myönteinen näky tulevaisuudesta, jota kohti kansakuntaa johdetaan.

Tällaiseen näkyyn tulevasta noususta liittyy myönteinen tunne, ja ihmiset omaksuvat sen mielellään. Juha Sipilällä tällainen visio varmasti on, mutta viestinnässä se on ollut kovin vähän esillä.

Toista oli Martin Luther King Jr:lla, jonka "Minulla on unelma" -puheessa visio oli puheen ydin, ja yhä vuosikymmenten jälkeen se onnistuu puhuttelemaan.

Jos hallitus haluaa, että kansalaiset omaksuvat halukkaasti sen ratkaisuja, suosittelen panostamaan aivan uudella tarmolla ammattitaitoiseen viestintään.

Antti Mustakallio
puhetaidon kouluttaja
Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat