Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopu voidaan vielä saavuttaa

Mielipide
 
Jarkko Hantula

Suomen hallitus sai kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä tukea toimenpiteilleen Suomen nostamiseksi nykyisestä ankeasta taloustilanteestaan. En ole varma, onko tuo tuki tässä tilanteessa hyödyksi vai haitaksi valtakunnan tulevaisuudelle.

Näin siksi, että suomalainen ay-liike näyttäisi olevan hakeutumassa avoimeen konfliktiin hallituksen kanssa. Innokkuutta yhteiskuntasovun löytämiseen ei ole osoittanut myöskään elinkeinoelämän etujärjestö EK, joka arvelee selviävänsä voittajana hallituksen linjauksista.

Voittajia ei kuitenkaan ole, jos maa ajautuu syvään vastakkainasetteluun ja ensi syksynä lakkokierteeseen. Siksi näiden kahden tulisi hakea yhteinen ratkaisu ongelmalle, jonka järkevään hoitamiseen hallituksen toimivalta ei anna mahdollisuutta.

Teen seuraavan ehdotuksen.

Työntekijäpuoli hyväksyköön lomarahojen riittävän suuren leikkaamisen. Tämä ei vaaranna ay-johtajien asemaa, koska kansalaiset näyttäisivät hyväksyvän melko kivuttomasti tämän ratkaisun. Myös hallitukselle se riittää.

Mutta myös työnantajapuoli ottakoon vakavasti hallituksen tavoitteen tuottavuusloikasta ja sitoutukoon nostamaan yritystemme pitkän aikavälin tuottavuutta tuotekehityksen kautta. Osana sopimusta se voisi pyytää hallitusta säätämään lain, jolla pieniä yrityksiä (koko sovittava erikseen) lukuun ottamatta voitoille säädettäisiin uusi muutaman prosentin vero, jonka tuotto korvamerkittäisiin tieteelle ja tutkimukselle Suomen Akatemian perusrahoituksena.

Tämän veron yritys joutuisi kuitenkin maksamaan ainoastaan, mikäli sen tuotekehitysmenot jäisivät sovittavan osuuden, esimerkiksi kymmenen prosentin, alle liikevaihdosta. Näin syntyisi kannuste suomalaisten yritysten tuotekehityksen motivoimiseksi. Vero ei rasittaisi sen enempää tappiollisia kuin aloitteleviakaan yrityksiä.

Jätän ehdotukseni vapaasti hyödynnettäväksi.

Jarkko Hantula
professori, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat