Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Prosenttiperiaate tuo taidetta kaikille

Mielipide
 
Kirsi Korhonen Satu-Minna Suorajärvi

Vesa Sirén kirjoitti (HS Kulttuuri 14. 9.) valtiovarainministeriön esittämistä leikkauksista, jotka uhkaavat Suomen kulttuuri- ja taidekenttää. Kirjoituksessa käsiteltiin myös prosenttiperiaatetta ja sen laajentamista myös esittäviin taiteisiin.

Sirénin mukaan tapana on ollut tuoda taidetta laitoksiin hankkimalla tauluja seinille. Näin ei suinkaan aina ole.

Prosenttiperiaate on julkisen taiteen rahoittamisen malli, jossa noin prosentti rakennuskustannuksista käytetään taidehankintoihin. Periaate on hyvin tasa-arvoinen taiteen hankkimisen tapa, sillä se tuo taiteen julkisiin tiloihin kaikkien nautittavaksi ilman pääsymaksua.

Prosenttiperiaatteella, kuten myös muilla julkisen taiteen hankintamalleilla, on viime vuosina hankittu runsaasti rakennuksiin integroitua taidetta. Esimerkiksi Kuopion Kysin uuden sairaalan julkisivuun valmistui viime vuonna taiteilija Jaana Partasen ja arkkitehti Heikki Lamusuon teos Evoluutio, joka koostuu ihmiskehosta otetuista solukuvista. Ainutlaatuinen lasiteos on myös energiatehokas ja se auttaa säästämään sairaalan jäähdytys- ja lämmityskuluissa.

Taide voi myös parantaa laitosasumisen laatua. Oulun Hirvosenkodin asukkaat nauttivat prosenttiperiaatteella toteutetuista Pirkko Nukarin lintuveistoksista, jotka antavat asukkaille tunnistamisen elämyksiä ja tuovat mieleen lapsuusmuistoja.

LiikKUVAT-palvelu on vienyt suomalaista videotaidetta moniin sairaaloihin, vanhainkoteihin ja psykiatriseen sairaalaan.

Useat esimerkit osoittavat, että kuvataiteen eri tekniikoita ja sisältöjä osataan hyödyntää ennakkoluulottomasti. Kuvataide on prosenttiperiaatteen kivijalka, joka tuo taiteen suomalaisten arkeen asuinalueilla, kouluissa, päiväkodeissa sekä sosiaali- sekä terveyspalveluissa.

Kirsi Korhonen
toiminnanjohtaja
Satu-Minna Suorajärvi
puheenjohtaja
Suomen taiteilijaseura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat