Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattikorkeakoulut kokoavat osaamistaan

Mielipide
 
Teemu Kokko Riitta Konkola Jouni Koski

Pääkirjoituksessa (HS 14. 9.) vaadittiin opetus- ja kulttuuriministeriötä ohjaamaan yliopistoja ja ammattikorkeakouluja voimakkaammin yhteistyöhön ja tiivistämään korkeakouluverkkoa. Tätä haluttiin etenkin seuduilla, joissa väestörakenne on muuttunut ja koulutukseen tulevia on aiempaa vähemmän. Yhtenä vaihtoehtona pääkirjoituksessa esitettiin mallia, jossa samalla alueella sijaitseville korkeakouluille tulisi yhteistyöhön ohjaava yhteinen budjetti.

Monet yhteistyötä lisäävät ratkaisut uudistavat korkeakouluja ja ne voivat toteutua myös vapaaehtoisesti. Esimerkiksi Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia kokoavat osaamistaan toimenpiteiksi, jotka nopeuttavat opiskelijoiden siirtymistä työelämään. Samalla ne vauhdittavat elinkeinoelämän ja korkeakoulujen yhteistyötä sekä edistävät koulutusvientiä ja kansainvälistä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa.

Konkreettisina, vahvaan synergiaan pohjautuvina ratkaisuina ovat kesäopintojen (kolmas lukukausi) toteuttaminen kansanvälisiäkin opiskelijoita kiinnostavina yrityslähtöisinä ohjelmina. Myös opiskelijoiden mahdollisuus valita opintoja ammattikorkeakoulujen tarjonnasta ilman oppilaitosrajoja sekä mahdollisuus jatkaa opintojaan valituissa yliopistoissa ilman siltaopintoja ovat toteutumassa.

Koulutusviennin yhteinen osaamiskeskittymä sekä globaalien tutkimus- ja hankerahoituskanavien mittava hyödyntäminen ovat uusia, rahoituspohjaa laajentavia ja siksi tervetulleita avauksia. Lisäksi jo nyt on käytössä yhteistyömalleja, joissa Metropolia toteuttaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia Pohjois-Suomen ja Etelä-Karjalan tarpeisiin.

Edellä kuvatut toimenpiteet perustuvat korkeakoulujen toisiaan täydentäviin profiileihin ja osaamiseen. Myös riittävä koko on olennaista: Haaga-Helialla, Laurealla ja Metropolialla on yhteensä neljäsosa (24,5 prosenttia) Suomen ammattikorkeakouluopiskelijoista. Toiminta-alueen väestö- ja elinkeinorakenne tuovat potentiaalia ja aitoja verkostoja. Siitä kertovat korkeakoulujen suuri vetovoima ja hyvä työllistyminen metropolialueelle.

Raha on tunnetusti hyvä ohjauskeino. Tämä näkyy jo nyt, kun korkeakoulujen rahoitusmalleja on uusittu ja niiden valtionrahoitus perustuu saavutettuihin tuloksiin. Sen sijaan, että korkeakouluilla olisi yhteinen budjetti, tulisi aidosta, konkreettisesta ja nopeita tuloksia tuottavasta yhteistyöstä palkita. Painopisteen tulisi olla opiskelijoita ja ympäröivää yhteiskuntaa stimuloivassa toiminnassa.

Teemu Kokko
rehtori, toimitusjohtaja
Haaga-Helia-ammattikorkeakoulu
Riitta Konkola
rehtori, toimitusjohtaja
Metropolia-ammattikorkeakoulu
Jouni Koski
rehtori, toimitusjohtaja
Laurea-ammattikorkeakoulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat