Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meille suomalaisille pitää antaa työn ilo takaisin

Mielipide
 
Tiina Auer

Suomalaisten palkansaajien reaktiot hallituksen esityksiin säästötoimista ovat olleet voimakkaan kielteisiä. Eikä se hämmästytä, kun seuraa päättäjien ristiriitaista viestitystä Suomen taloustilanteesta.

Kansalaisille kerrotaan, että erilaisista palkka- tai palvelueduista täytyy luopua, ja työllisten täytyy pidentää työpäiviään entisestään, vaikka työttömiä olisi ennätysmäärä jakamaan työtä. Myös pienituloisia eläkeläisiä vaaditaan osallistumaan talkoisiin. Suomen tulevaisuus – koulutus ja tutkimus – pannaan säästökuurille.

Media kertoo uutisia, jotka laskevat mielialaa: valtio, kunnat ja kaupungit "säästävät" painotöissään tilaamalla ne Virosta, vaikka kirjapainoalalla Suomessa on paljon työttömiä. Posti irtisanoo työntekijöitään ja jo seuraavalla viikolla esittelee "hauskaa" postinjakelurobottia. VR irtisanoo henkilöstöään, samoin kunnat.

Onko yhteiskunnalle todella kannattavampaa panostaa automaatioon ja elättää ihminen avustuksilla kuin tarjota hänelle työtä?

Liike-elämä tekee päätöksensä tietenkin markkinavoimien ehdoilla. Mutta mitä ajattelevat tulevaisuudesta kansalaiset, kun päivittäin kerrotaan, että marketit panostavat automaattikassoihin, rakennusalan työntekijöistä kolmasosa tulee ulkomailta ja että kansalliset ikonit Marimekko, Arabia ja Nanso siirtävät tuotantonsa muualle?

Tästä kaikesta seuraa vääjäämättä työpaikkojen väheneminen. Ja jos kansalaisella ei ole työtä, silloin työssä käyvät maksavat veroillaan heidän elatuksensa. Jonkunhan täytyy se tehdä.

Olisiko keskustelu lyhyemmästä työpäivästä aiheellinen? Yrittäjyys ei ole ihmelääke työttömyyteen, sillä yrittäjienkin joukossa työttömyys kasvaa. Suunniteltu kauppojen aukioloaikojen vapauttaminenkaan ei ole pelastus. Se ei lisää ostovoimaa vaan jakaa ostosajan pidemmälle ajanjaksolle.

Suomi-veneessä kaikki soutavat nyt eri suuntiin. Tästä seuraa osapuolten turhautuminen ja epävarmuus. Tavallinen kansalainen on tilanteesta ihmeissään ja seuraa sitä, joka lupaa olla hänen tukenaan.

Kuka näyttäisi suuremman kuvan, jota me kaikki voisimme seurata? Päättäjien ja liike-elämän tulisi koota taitonsa ja näyttää visionsa, ottaa huomioon suunnitelmissaan tulevaisuuden muuttuvat haasteet, luonto ja ihmisen hyvä. Heidän tulisi johtaa esimerkillään, kuinka yhtenäisenä Suomena motivoidutaan luomaan ja tekemään työtä.

Kun tämä kansa saadaan hyvällä mielellä näkemään arkistenkin toimiensa seuraukset ja ryhtymään työhön, sillä saadaan ihmeitä aikaan. Se on nähty.

Tiina Auer
yrittäjä, Östersundom, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat