Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvissyönti on yhä liian hankalaa ja kallista

Mielipide
 
Silja Suni

Kaupunkisivuilla (HS 11. 9.) kirjoitettiin kasvissyönnin yleistymisestä etenkin Etelä-Suomessa. Hyvä niin – onhan lihansyönnin vähentäminen noteerattu YK:n ympäristöohjelman (UNEP) tasollakin.

Maapallon resurssit eivät yksinkertaisesti riitä kattamaan nykyistä eläinproteiinin kulutuksen määrää. Toki eläinperäisen proteiinin tuotantoon liittyy myös eettisiä kysymyksiä, etenkin tuontituotteiden kohdalla. Suomessa eläinten asiat ovat paremmalla tolalla kuin muualla maailmassa.

Kasvissyönti vaatii kuitenkin vaivannäköä, aikaa ja rahaa. Mikäli haluan ostaa vehnäproteiinista tehdyn nakin, joudun lähikauppani sijasta käymään ekokaupassa tai etsiytymään isompaan markettiin. Kun viimein löydän nakkini, totean, että mitätön pötkylä maksaa lähemmäs viisi euroa! Saan maksaa itseni kipeäksi samaan aikaan kun jauhelihaa tuotetaan polkuhinnalla.

Kasviperäinen maito on myös huomattavasti lehmänmaitoa kalliimpaa. Tämä "maito" tulee yleensä ulkomailta. Varmasti moni kasvisruokailija tai vegaani arvottaisi kotimaisen ruoantuotannon ulkomaisen edelle, moni kun on myös innokas lähiruoan puolestapuhuja. Miksei Suomessa pyöri enempää näitä tuotteita valmistavia tuotantolinjastoja? Täällä kasvatetaan kauraa, miksei siis tuoteta kauramaitoa?

Haluan halvempaa kasvisruokaa lautaselleni. Se on oikein ja kohtuullista, koska ravintoani ei kierrätetä nauta- tai sikaeläimen kautta kehnolla hyötysuhteella. Haluan myös kotimaista kasvisruokaa, koska kotimaisuus on arvo sinänsä. Lisäksi Suomi tarvitsee uusia tuotantomalleja ja työpaikkoja.

Silja Suni
opiskelija, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat